Dlaczego dieta śródziemnomorska nie każdemu przynosi korzyści?

Dlaczego dieta śródziemnomorska nie każdemu przynosi korzyści?

Dieta śródziemnomorska jest wyjątkowo zdrowa jednak nie wiąże się z takimi samymi korzyściami dla każdego. Oprócz wybrania zdrowszego modelu odżywiania jakim może być właśnie taki model odżywiania istotną kwestią jest odpowiedni dobór produktów i odpowiednie ich łączenie w posiłkach.
 
Badania na dużej grupie osób wykazały, że powszechnie znane właściwości diety śródziemnomorskiej, w obniżaniu ryzyka rozwoju chorób sercowych, metabolicznych czy neurodegeneracyjnych, mogą przynieść korzyści, ale tylko grupie osób wysoko zarabiających lub dobrze wykształconych.

Dlaczego tylko dobrze wykształcone i wysoko zarabiające osoby odczują korzyści ze stosowania diety?

 
Wiąże się to przede wszystkim ze świadomym wyborem składników diety zawierających duże ilości antyoksydantów, polifenoli, witamin czy minerałów. W śród osób o gorszej sytuacji finansowej na pierwszy plan wysuwa się potrzeba zaspokojenia głodu oraz poczynienia pewnych zapasów na kolejne dni. 
 
Dobrze zarabiające osoby są też w stanie przeznaczyć większą pulę domowych pieniędzy na zakup dobrej jakościowo żywności.
 

Dieta śródziemnomorska nie jedno ma imię…

Sam będąc teraz w podróży po basenie morza śródziemnomorskiego stwierdzam, że dieta z tego regionu do najtańszych nie należy. W związku z czym większość społeczeństwa żywi się w lokalnych barach fast food, gdzie królują ichniejsze souvlaki. Jest to odmiana popularnego kebaba gdzie do chlebka pita wkładane jest mięso z rusztu (drobiowe lub wieprzowe), frytki, pomidor i ogórek, sałata, cebulka czerwona oraz sos tzatziki.
 
Przyjemność taka kosztuje od 1,5 do 2,5 euro. Właściwości odżywcze takiej kanapki są co najwyżej średnie. Jednak w niedużej cenie można zjeść syty posiłek, a południowcy w swoich nawykach przeważnie mają jedzenie na mieście, ze znajomymi, w towarzystwie. Pomimo zauważalnego kryzysu (szczególnie w Grecji).
 

Podsumowując:

 
Samo przestrzeganie założeń diety czy będzie to dieta śródziemnomorska czy japońska. Nie wiele przyniesie korzyści długodystansowo jeżeli nie będziecie zwracać szczególnej uwagi na jakość produktów oraz odpowiednie ich łączenie. Przez odpowiednie łączenie produktów mam na myśli różnorodności. Bo dieta powinna być kolorowa i apetyczna! 😉
Tak więc chcąc odpowiednio zbilansować dietę nie bójcie się sięgnąć po pomoc. Zawsze możecie zapytać się wykwalifikowanego dietetyka. Wielu działa również online, co znacznie może ułatwić sprawę. W internecie często można znaleźć kursy, seminaria, warsztaty czy wartościowe materiały mogące wskazać kierunek. Dla wielu wyjściem będzie umówienie się na konsultację, poznanie analizy składu swojego ciała, czy wykonanie badań krwi i odpowiednia ich interpretacja.
Moim zdaniem jest to najważniejsza kwestia. Ponieważ wartościowy talerz teraz pozwoli uniknąć kolejki do lekarza za kilka lat.
 
 
Źródło:
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170801171047.htm