Spaghetti bolognese trochę inaczej…

Spaghetti jakie chcę wam zaprezentować to nic innego jak cała góra warzyw z dodatkiem mięsa z szynki 🙂 Tradycyjny makaron zastąpiłem tutaj specjalnie przyrządzoną białą kapustą.PicsArt_1414068609854 Pozostałe aromaty są identyczne z klasycznym bolognese. Dzięki temu otrzymujemy danie nisko kaloryczne i nisko węglowodanowe o pełnym bukiecie witamin i antyoksydantów. 

Składniki:

Sos:

-0,5 kg mięsa mielonego z szynki lub indyka (wersja bardziej fit)

-0,750 kg włoszczyzny mrożonej

-1 duża cebula

-2 ząbki czosnku

-1 słoiczek koncentratu pomidorowego

-przyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, papryka słodka, sól, pieprz)

Makaron z kapusty:

-1 mała główka kapusty

-2 łyżki musztardy sarepskiej

-1 łyżka oliwy z oliwek

-sól

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dusimy na suchej patelni z dodatkiem soli. Jak cebula zacznie przybierać złoty kolor dodajemy mięso, przyprawy i czosnek. Całość smażymy przez chwilę razem, jak mięso będzie już gotowe dodajemy włoszczyznę i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie, w między czasie doprawiając do smaku.

Kapustę kroimy w ćwiartki i siekamy na drobne słupki lub pomagamy sobie tarką. Do miski wrzucamy posiekaną kapustę, oliwę, sól i musztardę. Całość mieszamy mocno ściskając aby kapusta zmiękła. PicsArt_1414068736623

Na talerzu układamy kapustę al`a makaron i nakładamy na to nasz sos. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki proponuję dodać łyżkę tabasco . Całość można posypać świeżymi ziołami. Smacznego 😉