Artykuły

Cholesterol nie taki zły!

Od dawna wina za całe zło źle zbilansowanej diety spadała na duże spożycie tłuszczy, w tym cholesterolu. Przypisywano mu szereg właściwości powodujących groźne choroby typu miażdżyca, nadciśnienie tętnicze i wszelkiego rodzaju choroby układu krążenia i serca. Ale czy rzeczywiście cholesterol w diecie jest aż taki zły?

Jak nie przytyć w święta?

  Święta to specyficzny okres. Z jednej strony często pracujemy nad wymarzoną wagą i sylwetką od dłuższego czasu odmawiając sobie smakołyków. Efekty naszych starań są widoczne oraz mierzalne. Natomiast z drugiej jednak strony pojawia się tradycja objadania przy rodzinnych spotkaniach. Często pojawiają się słodkie napoje i alkoholowe trunki. Nasi bliscy przynoszą ciasta, słodkości, rozmaite potrawy… […]

Muszelki z pieczarkami i suszonymi pomidorami, grillowany dorsz

Niby takie proste danie, łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale mimo wszystko dzięki aromatycznym składnikom powala na kolana! Produkty użyte do przygotowania przyjechały do mnie prosto ze sklepu „Słoneczko” ze zdrową i ekologiczną żywnością. Danie posiada pełny wachlarz niezbędnych tłuszczy, białek i węglowodanów. Samo zdrowie! 😉

Podpłomyki gryczano-amarantusowe i pasta z fasoli

Uwielbiam dodatek mąki amarantusowej do mącznych wyrobów. Nadaje ona delikatnie orzechowy aromat. Dzięki uprzejmości sklepu ze zdrową żywnością „Słoneczko” dostałem do wypróbowania mąkę amarantusową i olej kokosowy. Dodając do tego odrobinę oliwy z oliwek, mąki gryczanej i soli morskiej  wyszły pyszne i chrupiące podpłomyki! Zdrowsze od niejednego kupnego pieczywa 🙂 Na bazie fasoli, pieczarek i […]

Piękna sałatka z pieczoną dynią

Niedawno przyszła do mnie przesyłka prosto ze sklepu ze zdrową żywnością. Otwierając ową paczkę i przeglądając zawartość momentalnie pojawiły się tysiące pomysłów jak wykorzystać jej zawartość 🙂 Jednym z nich był dressing z użyciem ekologicznego syropu z malin. Przyszedł pomysł dressingu robionego na zimno, tak aby nie uszczuplić bogatych zapasów witaminy C oraz antyoksydantów zawartych […]

Sałatka z rukoli, mozzarelli i orzechów

Szybka sałatka z tego co jest pod ręką, a jak wiadomo takie wychodzą najlepsze 😉 Wiosna już chyba zawitała na dobre! Czy wiecie, że efekt termiczny pożywienia może stwarzać różnicę w wydatkowaniu dobowym energii nawet o 300 kcal? Jedząc surowe warzywa i owoce organizm musi włożyć w trawienie większy wysiłek niż przy produktach poddanych obróbce […]

Owocowy ryż z orzechami

To jest zdecydowanie ta pozycja, po którą sięgnę jeszcze nie raz 🙂 Brązowy ryż sam w sobie ma lekko orzechowy posmak, a z dodatkiem orzechów i owoców jest po prostu wyśmienity! Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (jeżeli macie ugotowany wcześniej ryż nie zajmie to dłużej niż 3 min 😉 ). Do tego prezentuję […]

Placuszki cukiniowo-owsiankowe z marchewką

Wszystkie przepisy, z którymi się spotkałem opierają się na placuszkach, ciastkach i ciasteczkach z suchych płatków owsianych. Jednak płatki po zaparzeniu zmieniają smak. Smakują bardziej „owsiankowo” 🙂 Dla tego dzisiejszy przepis jest na placuszki owsiane z owsianki 😛