Artykuły

Jedz warzywa i ćwicz – uprawianie sportu na diecie bezmięsnej

Dieta wegetariańska i wegańska Na pytanie czy na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej można zachować sprawność i aktywność sportową? Odpowiedź brzmi jak najbardziej tak! Potrzeba do tego jedynie trochę świadomości aby odpowiednio się odżywiać i dostarczyć wszystkich niezbędnych makro i mikro elementów. Diety sportowe oparte są przeważnie na mięsach, rybach i drobiu. Pokarmy te są bardzo […]

Syrop glukozowo-fruktozowy – prawdziwe oblicze

Sacharoza, powszechnie używany cukier ostatnimi czasy zyskał złą sławę. Mówi się często o niej biała śmierć, puste kalorie, cichy uzależniacz. Pomimo słusznie sugerowanego ograniczania ilości spożywanego cukru jako dodatku do jedzenia we wszystkim najważniejszy jest umiar.

Problem z „brzuszkiem” u kobiet- ciekawe wskazówki.

„Chciałabym pozbyć się nadmiaru tłuszczu z brzucha – jak najszybciej to zrobić?” Odpowiedź: tajemnica tkwi w odpowiedniej diecie. Nie musisz się głodzić – wręcz przeciwnie – popularne diety 1000, 1200 czy 1500 kcal – przynoszą odwrotne rezultaty do zamierzonych. Dlaczego?  Podstawowa przemiana materii (inne nazwy to np. BMR) – zależy m.in. od wagi ciała, a […]

Najlepsze śniadanie dla osoby na diecie

Przyjęło się że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Czyli jak zatankujemy rano tak będziemy jechali cały dzień. Określenie to nieco mija się z prawdą ponieważ każdy posiłek w ciągu dnia jest równie istotny i nie można się skupiać bardziej na jednym nie przykładając uwagi do innych. Nie mniej śniadanie jest istotnym punktem naszego […]

Cukier – cichy uzależniacz?

Cukier cukrowi nie jest równy.  Rozróżniamy cukry złożone i proste. Te pierwsze są nieodłączną podstawą naszej codziennej diety i stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, który ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Cukier prosty nie cieszy się dobrą sławą, często słyszy się o nim jako białej śmierci. Na czym polega jego szkodliwość? Wspomniany wcześniej rodzaj cukru […]

Zasady zdrowego odżywiania według Iżż

1. Należy spożywać produkty z różnych grup żywności (dbać o urozmaicenie posiłków) W skład produktów spożywczych wchodzą niezbędne składniki odżywcze zawarte w różnych ilościach i proporcjach. Nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach.Aby nie dopuścić do powstania niedoborów należy w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa […]

Omega-3

Omega-3 – jaka żywność zawiera te kwasy tłuszczowe? Skoro czytasz ten artykuł oznacza to, że znane Ci już jest pozytywne działanie na organizm kwasów tłuszczowych Omega-3. To prawda – badania naukowe potwierdzają, że działają one przeciwnowotworowo, obniżają poziom złego cholesterolu, wspierają prawidłowy rytm serca, działają przeciwko starzeniu się komórek, obniżają ryzyko zawału serca, obniżają ciśnienie […]