Zbliżają się chłodne dni, czas zwrócić uwagę na odporność organizmu

Czym tak naprawdę jest odporność?

Odporność jest to zespół cech wrodzonych lub nabytych warunkujących bariery organizmu przed patogenami takimi jak bakterie i wirusy. Bardzo wiele zależy od naszych wrodzonych zdolności odpornościowych, jednakże nasz styl życia ma też duże znaczenie w nabywaniu lub pogarszaniu się odporności organizmu. Szczególnie istotna jest tutaj dieta jaką stosujemy. Modele odżywiania bogate w świeże warzywa i owoce dostarczające nam kompletu witamin i mikroelementów na pewno wpłyną pozytywnie na nasz układ immunologiczny.

W jaki sposób możemy o nią zadbać?

Pierwszym punktem, o który musimy zadbać jest nie wychładzanie organizmu. Tak więc lepiej ubrać się cieplej i nie ryzykować nadmiernego wychłodzenia organizmu, szczególnie biorąc po uwagę fakt, że noce już nie są takie ciepłe jak jeszcze kilka tygodni temu. Kolejnym punktem jest dieta bogata w sezonowe warzywa i owoce takie jak kapusta w tym także kiszona, marchew, pietruszkę, kabaczka, brukselkę, cebula, por, papryka, czosnek, jabłka, gruszki, śliwki. Warto jest jeść je na surowo w postaci sałatek czy surówek lub  gotować z nich pożywne zupy i potrawki, które na pewno wpłyną pozytywnie na naszą odporność i na pewno nas rozgrzeją.

Co wspomaga odporność?

Ciepłe skarpety?Podstawową bronią w  walce z osłabieniem organizmu jest witamina C. Powinna być dostarczana wraz z pożywieniem, ponieważ tylko wtedy jest w 100% wchłaniana. Działa na cały układ odpornościowy walcząc z wolnymi rodnikami, aktywując białe ciałka krwi. Jej bogactwo znajdziemy w warzywach i owocach.  Dodatkową suplementację w większości przypadków uważam za zbędną. Trzeba jednak pamiętać, że witamina c jest bardzo delikatna i wszelkiego rodzaju obróbki termiczne bardzo obniżają jej zawartość w pożywieniu. W przypadku mrożenia zawartość witaminy C może spaść nawet o 30%. Kolejną witaminą pomagającą nam w walce z przeziębieniem jest witamina A. Chroni ona błonę śluzową górnych dróg oddechowy, zwiększa liczbę komórek układu odpornościowego. Występuje w dużych ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak: olej, masło, mleko, jajka oraz w produktach roślinnych takich jak czerwone, pomarańczowe, żółte, ciemno zielone warzywa (dynia, marchew, nać pietruszki, papryka, szpinak i owocach (wiśnie, pomarańcze, brzoskwinie) Także istotnym składnikiem jest cynk ze względu na swoje właściwości przeciw zapalne oraz ze względu na wpływ, na poziom witaminy A w organizmie. Czosnek! To chyba wie każdy, że stosowanie czosnku jest prozdrowotnie i wzmacnia odporność. Jest to jak najbardziej prawda. Czosnek w okresie jesienno- zimowym trzeba stosować jak najczęściej w postaci surowej czy pieczonej. Jest dobrym dodatkiem do sosów, mięs i większości wytrawnych dań. Regularne spożywanie czosnku pozwala przeciwdziałać chorobą i eliminuje z naszego organizmu niechciane wirusy. Zalewając ząbki czosnku oliwą i wkładając ją na dwa tygodnie w ciemne miejsce otrzymamy bardzo zdrowy i aromatyczny produkt do stosowania w kuchni.

Niestety nie zawsze pomogą tak zwane ciepłe skarpety na nogach. Na odporność organizmu trzeba patrzyć dużo szerzej. Przede wszystkim należy dostarczyć odpowiedniej gamy witamin i minerałów do zapewnienia maksymalnej wydolności organizmu. Jeżeli zdarzy wam się wychłodzić organizm pomocny okaże się gorący prysznic lub kąpiel, a do tego gorąca herbata z cytryną, imbirem i miodem. Po takim zestawie żadne przeziębienia nie powinny się nas trzymać.