Dynia – fakty, których nie znaliście!
- Słowo „dynia” pochodzi od greckiego słowa pepon, które oznacza „duży melon”.
- Dynia (Cucurbita L.) jest owocem jagodowym, a dokładniej jagodą o bardzo twardej skórce. Dynia może ważyć nawet do kilkuset kilogramów.
- Dynia pochodzi z Ameryki. Rdzenni Amerykanie uprawiali i jedli dynie na długo przed tym, zanim biali kolonizatorzy dotarli na ten kontynent. Rdzenni Amerykanie przekazali im jak uprawiać i przygotowywać dynie.
- Niektóre źródła podają że dynie były znane i uprawiane już 5000 – 7000 lat p.n.e
- Aktualnie dynie rosną na całym świecie z wyjątkiem Antarktydy. Czołowi producenci dyni to Chiny, Indie, Meksyk i Ukraina.
- Każda część dyni jest jadalna! Możesz jeść skórę, liście, kwiaty, miąższ, nasiona, a nawet łodygę! Szczególnie w Korei Południowej popularne jest przygotowywanie kimchi z liści dyni oraz swoistych gołąbków z ryżem lub pastą sojową.
- Jak większość roślin kwitnących dynie potrzebują do rozmnażania pomocy pszczół.
- Podobnie jak awokado, dynie i inne tykwy do rozsiewania potrzebowały dużych ssaków, takich jak mamuty i mastodonty, które zjadały owoce i rozsiewały nasiona w swoich odchodach. Naukowcy odkryli nasiona dyniowców w skamieniałych odchodach mastodontów mających 30 000 lat.
- Nasiona dyni są dobrym źródłem białka, tłuszczy i błonnika. Są również bogate w witaminy i minerały, takie jak żelazo, niacyna, cynk i magnez.
- Jedna szklanka dyni może zapewnić 200% zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Wpływa to niesamowicie na wzrok oraz skórę, paznokcie i włosy.
- Dynie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Witamina A z dyni zmniejsza ryzyko niektórych rodzajów raka, takich jak rak płuc lub prostaty. Badania pokazują, że ta korzyść pojawia się tylko wtedy, gdy spożywasz pokarmy zawierające witaminę A. Sama suplementacja witaminy A nie zapewnia takiej samej ochrony.
- Dynia zwiększa odporność. Oprócz beta-karotenu dynie są bogate w witaminę C, witaminę E, żelazo i kwas foliowy – wszystkie z nich wzmacniają układ odpornościowy. Większa ilość dyni w diecie może pomóc komórkom odpornościowym lepiej działać, odpierając zarazki i przyspieszając gojenie ran.
- Dynia pomaga z nadciśnieniem. Pomarańczowy kolor dyni jest również znakiem dużej zawartości potasu. Ma to kluczowe znaczenie dla obniżenia ciśnienia krwi. Niesolone pestki dyni są również bogate w minerały i sterole roślinne, które podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL i pomagają obniżyć ciśnienie krwi.
- Badania pokazują, że wyższy poziom potasu może zmniejszyć ryzyko udaru, kamieni nerkowych i cukrzycy typu 2. Kolejny bonus: potas może również zwiększać gęstość mineralną kości, poprawiając zdrowie kości.
- Dynie są niskokaloryczne. 100g to w zależności od odmiany 26-45 kcal. W połączeniu z błonnikiem sprawiają, że czujesz się syty bez zwiększania kaloryczności. Zawartość błonnika i składników mineralnych wpływa na zdrowie jelit. Poprawia też perystaltykę, w związku z czym reguluje ilość wypróżnień.
- Dzięki dyni śpij spokojniej. Pestki dyni zawierają tryptofan, aminokwas, który pomaga w wytwarzaniu serotoniny. Więc oprócz tego, że czujesz się dobrze, serotonina odgrywa również kluczową rolę dla dobrego snu.
- Dynia daje ukojenie skórze. Moc przeciwutleniająca beta karotenu w dyni zwalcza skutki starzenia się skóry. Zawiera również witaminy C i E, a także luteinę i zeaksantynę, które pomagają również złagodzić stany zapalne, dzięki czemu Twoja skóra – i Twoje ciało – są mocne, zdrowe i szczęśliwsze.
- Karotenoidy zawarte w dyni pomagają chronić komórki skóry przed uszkodzeniem szkodliwym promieniowaniem UV. Działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny.
Teraz już wiecie dlaczego od tygodnia na moich relacjach prawie codziennie pojawia się dynia 😉