Dlaczego staram się codziennie zjeść coś z burakiem?

Czy wiecie, że Burak to jedno z najpopularniejszych imion w Turcji? Ale dzisiaj nie o tym…

Burak ma niesamowite właściwości wpływające na zdrowie! Są bogate w witaminy i minerały oraz mają mało kalorii i tłuszczu za to dużo wody. Te właściwości sprawiają, że są pomocne przy utrzymaniu zdrowej wagi. Są też dobrym źródłem witamin i minerałów, takich jak kwas foliowy, mangan, potas, żelazo i witamina C.

Na 100g: 

  • Kalorie: 44
  • Białko: 1,7 g
  • Tłuszcz: 0,2 g
  • Błonnik: 2 g
  • Witamina C: 6% RDI
  • Folian: 20% RDI
  • Witamina B6: 3% RDI
  • Magnez: 6% RDI
  • Potas: 9% RDI
  • Fosfor: 4% RDI
  • Mangan: 16% RDI
  • Żelazo: 4% RDI

Buraki mają dodatkowo stosunkowo niską kaloryczność około 44kcal/100g, czyli ponad połowa tego co banany czy ziemniaki. Do tego kosztują grosze… 

Zawierają również nieorganiczne azotany i pigmenty, które mają wiele zalet zdrowotnych. Mogą pomóc zwiększyć przepływ krwi do mózgu, poprawić funkcje poznawcze i prawdopodobnie zmniejszyć ryzyko demencji (potrzebne są jednak dalsze badania w tej dziedzinie).

Buraki pomagają obniżać ciśnienie krwi, co może prowadzić do zmniejszenia ryzyka chorób serca i innych dolegliwości naczyniowych. To warzywo korzeniowe może również poprawić wykorzystanie tlenu, wytrzymałość i wydajność ćwiczeń.

Nieorganiczne azotany zawarte w burakach przyczyniają się do zwiększenia zawartości tlenku azotu we krwi.. Takie same właściwości ma viagra! Nawet zaleca się aby nie łączyć tych związków więc jeżeli wasz partner bierze niebieską pigułkę to na kolację raczej poszukam innego rozwiązania niż carpacico z pieczonych buraków z rukolą, orzechami włoskimi i kremem balsamicznym…

Lepiej jest więc jeść buraki regularnie przez całe życie, a szanse na to że żyły się zatkają lub tabletka będzie potrzebna spadają 😉 

Burak jest z pewnością jednym z warzyw jakie zabrałbym na bezludną wyspę mógłbym gotować zupy kremy z kokosem i pomarańczami, piec brownie buraczane z bananem lub przygotowywać pyszne sałatki z orzechami. Jakie jest wasze ulubione danie z wykorzystaniem buraków? 

Źródła:

  • Esatbeyoglu T, Betanin–a food colorant with biological activity. Mol Nutr Food Res. 2015
  • Hord NG, Food sources of nitrates and nitrites: the physiologic context for potential health benefits. Am J Clin Nutr. 2009
  • Webb AJ, Acute blood pressure lowering, vasoprotective, and antiplatelet properties of dietary nitrate via bioconversion to nitrite. Hypertension. 2008