Artykuły

Tabasco domową metodą

Przed wami kuchenna rewelacja! A jest nią baaardzo pikantny sosik na bazie papryczek chilli, czosnku, cebuli i pomidorów. Czyli domowej roboty tabasco 😉 Sos jest bardzo mało kaloryczny, a zarazem podnosi naszą odporność. Łyżka takiego przysmaku do sałatki albo dań grillowanych wieczorem z pewnością ochroni was przed przeziębieniem! Rozgrzewające właściwości papryczek i czosnku przyspieszą metabolizm a […]

Dietetyczny sos czosnkowy

Jest to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sosów. Spotkać go możemy wszędzie, od budek z kebabami zaczynając a na imprezie urodzinowej znajomego kończąc. Niestety większość wersji tego sosu ze zdrowiem nie ma nic wspólnego. Robiony na bazie majonezów, do tego często z tej niższej półki sklepowej, zawierający masę konserwantów, przeciw utleniaczy, barwników i stabilizatorów. […]

Pieczone frytki

Dzisiejszy przepis to pyszne frytki, własnej roboty pieczone w piekarniku. Podstawowy składnik czyli ziemniaki mają ostatnimi czasy bardzo niedobrą opinię. Obwinia się je często o kaloryczność i powodowanie pojawiania się dodatkowych kilogramów. Niestety jest to błędny pogląd ponieważ ziemniaki same w sobie są nisko kaloryczne, a ponad 80% ich składu to woda. Ponadto bogate są […]

Wariacja na temat pasty szpinakowej z fetą

Dzisiaj przepisem dnia jest wariacja na temat jednej z moich ulubionych past, mianowicie pasty szpinakowej,  posypanej serem feta 🙂 W trakcie tworzenia tego makaronu w ruch poszła czerwona soczewica, kukurydza, oliwki, pieczarki, oczywiście szpinak i duuużo czosnku, a wszystko z makaronem razowym spaghetti 😉

Przepyszna i szybka zupa rybna

Pikantna zupa rybno-warzywna z kolendrą. Dzisiejszym przepisem jest rozgrzewająca i aromatyczna zupa rybna. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego pełna witamin i kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Potrawa ta jest nisko kaloryczna i w tej wersji również nisko węglowodanowa czyli idealna dla osób odchudzających się. Związki zawarte w pieprzu i chilli […]

Przestań w końcu się przejadać!

Od czego zacząć? Natura wyposażyła nas we wrodzone systemy informujące nas, w którym momencie jesteśmy najedzeni. Dla tego na przykład w okresie niemowlęcym i wczesnej młodości dzieci jedzą tylko tyle ile jest im potrzebne. Niestety z czasem te instynkty zostają zachwiane, do czego w głównej mierze przyczyniają się przetworzone i rafinowane produkty spożywcze, wszędzie reklamowane […]

Zdrowie Twoich kości to magnez

  Uważasz, że dostarczasz wystarczającą ilość magnezu? To może Cię zaskoczyć! Do niedoboru tego pierwiastka zachodzi u wielu współcześnie żyjących ludzi, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych. Wysoce przetworzona i rafinowana żywność pozbawiona witamin i mikroelementów potrafi doprowadzić nawet do skrajnego wyczerpania zapasów tychże składników  w organizmie. Na przykład w wysoko rozwiniętych Stanach Zjednoczonych nawet 70% […]