Artykuły

Tabasco domową metodą

Przed wami kuchenna rewelacja! A jest nią baaardzo pikantny sosik na bazie papryczek chilli, czosnku, cebuli i pomidorów. Czyli domowej roboty tabasco 😉 Sos jest bardzo mało kaloryczny, a zarazem podnosi naszą odporność. Łyżka takiego przysmaku do sałatki albo dań grillowanych wieczorem z pewnością ochroni was przed przeziębieniem! Rozgrzewające właściwości papryczek i czosnku przyspieszą metabolizm a […]

Dietetyczny sos czosnkowy

Jest to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sosów. Spotkać go możemy wszędzie, od budek z kebabami zaczynając a na imprezie urodzinowej znajomego kończąc. Niestety większość wersji tego sosu ze zdrowiem nie ma nic wspólnego. Robiony na bazie majonezów, do tego często z tej niższej półki sklepowej, zawierający masę konserwantów, przeciw utleniaczy, barwników i stabilizatorów. […]

Pieczone frytki

Dzisiejszy przepis to pyszne frytki, własnej roboty pieczone w piekarniku. Podstawowy składnik czyli ziemniaki mają ostatnimi czasy bardzo niedobrą opinię. Obwinia się je często o kaloryczność i powodowanie pojawiania się dodatkowych kilogramów. Niestety jest to błędny pogląd ponieważ ziemniaki same w sobie są nisko kaloryczne, a ponad 80% ich składu to woda. Ponadto bogate są […]

Wariacja na temat pasty szpinakowej z fetą

Dzisiaj przepisem dnia jest wariacja na temat jednej z moich ulubionych past, mianowicie pasty szpinakowej,  posypanej serem feta 🙂 W trakcie tworzenia tego makaronu w ruch poszła czerwona soczewica, kukurydza, oliwki, pieczarki, oczywiście szpinak i duuużo czosnku, a wszystko z makaronem razowym spaghetti 😉

Przepyszna i szybka zupa rybna

Pikantna zupa rybno-warzywna z kolendrą. Dzisiejszym przepisem jest rozgrzewająca i aromatyczna zupa rybna. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego pełna witamin i kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Potrawa ta jest nisko kaloryczna i w tej wersji również nisko węglowodanowa czyli idealna dla osób odchudzających się. Związki zawarte w pieprzu i chilli […]

Przestań w końcu się przejadać!

Od czego zacząć? Natura wyposażyła nas we wrodzone systemy informujące nas, w którym momencie jesteśmy najedzeni. Dla tego na przykład w okresie niemowlęcym i wczesnej młodości dzieci jedzą tylko tyle ile jest im potrzebne. Niestety z czasem te instynkty zostają zachwiane, do czego w głównej mierze przyczyniają się przetworzone i rafinowane produkty spożywcze, wszędzie reklamowane […]

Zdrowie Twoich kości to magnez

  Uważasz, że dostarczasz wystarczającą ilość magnezu? To może Cię zaskoczyć! Do niedoboru tego pierwiastka zachodzi u wielu współcześnie żyjących ludzi, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych. Wysoce przetworzona i rafinowana żywność pozbawiona witamin i mikroelementów potrafi doprowadzić nawet do skrajnego wyczerpania zapasów tychże składników  w organizmie. Na przykład w wysoko rozwiniętych Stanach Zjednoczonych nawet 70% […]

Zbliżają się chłodne dni, czas zwrócić uwagę na odporność organizmu

Czym tak naprawdę jest odporność? Odporność jest to zespół cech wrodzonych lub nabytych warunkujących bariery organizmu przed patogenami takimi jak bakterie i wirusy. Bardzo wiele zależy od naszych wrodzonych zdolności odpornościowych, jednakże nasz styl życia ma też duże znaczenie w nabywaniu lub pogarszaniu się odporności organizmu. Szczególnie istotna jest tutaj dieta jaką stosujemy. Modele odżywiania […]

Metabolizm alkoholu

Wszyscy wiemy, jakie skutki niesie za sobą spożycie alkoholu. Co więcej, większość z nas zna również przykre dolegliwości dnia następnego i ograniczenia, jakie to za sobą niesie – choć niestety zdarza nam się to bagatelizować. Czy jednak mamy świadomość przyczyny kaca i umiemy z nim walczyć? Alkohol po spożyciu trafia do żołądka, w którym zaczyna […]