Tabasco domową metodą

PicsArt_1413204758268Przed wami kuchenna rewelacja! A jest nią baaardzo pikantny sosik na bazie papryczek chilli, czosnku, cebuli i pomidorów. Czyli domowej roboty tabasco 😉

Sos jest bardzo mało kaloryczny, a zarazem podnosi naszą odporność. Łyżka takiego przysmaku do sałatki albo dań grillowanych wieczorem z pewnością ochroni was przed przeziębieniem! Rozgrzewające właściwości papryczek i czosnku przyspieszą metabolizm a intensywny smak podniesie walory waszych dań.

Składniki:tabasco

-Papryczki chilli 250g

-2 główki czosnku

-2 ładne cebule

-1 słoiczek koncentratu pomidorowego

-1 kieliszek ulubionego octu (ja użyłem balsamicznego)
-1 łyżka oliwy

-1 łyżeczka soli

-1 łyżeczka pieprzu  PicsArt_1413204835770 PicsArt_1413204908893

-2 łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Czosnek obieramy. Papryczki płuczemy, usuwamy ogonek, i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem wrzucamy na patelnię dodajemy oliwę, sól i wszystko przesmażamy przez 5 min. Po tym czasie dodajemy przyprawy, ocet, koncentrat oraz dolewamy około 1/2 szklanki wody. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 40 min. Po tym czasie wszystko miksujemy na jednolitą pastę i Voilà. Gotowe! PicsArt_1413204662678

Uważajcie tylko przy oblizywaniu palcy 😉