Sangria low-carb, alkohol. Przepis na weekendowy wieczór

Napoje alkoholowe przeważnie wiążą się z dużą ilością cukrów prostych. Jednak będąc nawet na diecie można sobie od czasu do czasu pozwolić sangria low-carb alkoholna lekki chillout 😉 Sobotni wieczór, miła atmosfera…

Przepis na sangritę został znaleziony na stronie ADA- American Diabetes Association, czyli amerykańskiego stowarzyszenia diabetyków. Polecają oni reduced carb sangrita jako zamiennik tradycyjnych alkoholowych drinków dla osób z cukrzycą. Trzeba w takim razie będzie wypróbować ten przepis 😉

 

Przepis na 12 porcji

Składniki:

2 szklanki wytrawnego białego wina (polecane Sauvignon Blanc lub Pinot Grigo)

2 szklanki wody gazowanej

1/4 szklanki świeżego soku z limonki

1/4 szklanki świeżego soku z cytryny

1/2 szklanki słodzika ^^ (Splenda)

1 cytryna pokrojona w plasterki

1 limonka pokrojona w plasterki

1 szklanka lemoniady light lub innego cytrynowego napoju

Przygotowanie:

  1. Zmieszaj wszystkie składniki. Schłodź przed podaniem.
  2. Podawać w szklankach, na lodzie.

 

 

Jedna porcja 1/2 szklanki zawiera:

Kcal 40

Węglowodany 3g

Białko 0 g

Tłuszcz 0.0 g

Tłuszcze nasycone 0.0 g

Cukier 2 g

Błonnik 0 g

Cholesterol 0 mg

Sód 15mg

Potas 40 mg

Źródło: http://www.diabetes.org