Jako, że wczorajszej jesiennej zupy wyszedł cały gar, dla tego dzisiaj co by sobie urozmaicić menu, na bazie zupy z dyni, czerwonej soczewicy i kalafiora (przepis tutaj) zrobiłem gęsty krem z pulpecikami z szynki. Przygotowanie dzisiejszego dania zajęło mi dosłownie 10min a wyszły 3-4 porcje.
Składniki:
-Zblendowana zupa pomarańczowa zupa z dyni i czerwonej soczewicy
– 0,5 kg mielonego mięsa z szynki
-przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
-papryczka pepperoni do ozdoby
Przygotowanie:
Zupę zagotowujemy i dokładnie blendujemy. Mięso wyrabiamy z przyprawami i formujemy małe kuleczki na przykład za pomocą łyżki stołowej. Kuleczki grilujemy przy pomocy grilla elektrycznego, patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grillowania. Nie trzeba ich opiekać zbyt długo bo mogą zrobić się suche. W grillu elektrycznym w zupełności wystarczą 3 min. Natomiast na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. I Voilà, gotowe!
Danie to można podawać z czosnkowymi grzankami 🙂