Oto przykład jak można naprawdę szybko z niczego zrobić ucztę dla podniebienia 😉
Danie to można zaliczyć do super food! Śledź bogaty w kawasy Omega 3 i 6, połączenie kurkumy i pieprzu daję rewelacyjną ochronę anty nowotworową. Kiszone buraki działają dobroczynnie na naszą mikroflorę jelitową oraz wspomagają produkcję krwi . Olej rzepakowy nierafinowany dostarcza odpowiednich tłuszczy do funkcjonowania naszego organizmu, a sałata dostarcza chlorofilu pomagającego dotlenić komórki!
…głód zaatakował mnie całkowicie znienacka. Nie byłem na to kompletnie przygotowany. W desperackim akcie oderwałem się od pracy, którą wykonywałem od rana. Skoczyłem do kuchni celem konsumpcji szybkiego posiłku. Nie byłem na to przygotowany… Jedyne co znalazłem to sałata… Kiszone buraki wstawione pięć dni wcześniej i… Zamarynowane śledzie w oleju rzepakowym, musztardzie i kurkumie… Nie zastanawiając się długo połączyłem wszystkie te składniki układając je kolejno na talerzu. To co z tego wyszło przerosło moje najśmielsze oczekiwania! -Eureka- krzyknąłem, przeganiając gołębie z parapetu!
Śledzie w kurkumie:
Płaty śledziowe- 0,5kg
Olej rzepakowy nierafinowany- 100ml
Musztarda sarepska- 2 łyżki
Cebula- 1 mała
Przyprawy: kurkuma, pieprz
Przygotowanie:
Śledzie jeżeli są słone moczymy w wodzie przez noc. Następnie kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w piórka. W naczyniu mieszamy śledzia, cebulę i pozostałe składniki. Doprawiamy kurkumą i pieprzem. Zostawiamy na godzinę, żeby się przegryzło. Dzięki takiej formie śledzie się tak szybko nie psują. Można je spokojnie trzymać 5-7 dni w lodówce, w pojemniku.