Panierowany pomidor?

Jak się okazuje pomidory też można smażyć i przyznam, że świetnie się do tego nadają!

Panierowane pomidory będą idealną propozycją na wegetariańskiego burgera.

Idealnie będzie do niego pasował wege majonez z kaszy jaglanej ?

Na moim kanale możecie znaleźć również wege big macki ? Link znajdziecie tutaj ?

 

Produkty:

-pomidory mięsiste lub śliwkowe

-mozzarella

-świeże zioła (u mnie bazylia i szałwia)

-jajka

-mąka pszenna lub kukurydziana,

-bułka tarta,

-olej ryżowy

-czosnek niedźwiedzi

-sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

Pomidory kroję w grubsze plastry. Jajko rozkłucam z niewielką ilością wody, tak aby lepiej się rozbełtało. W jednej miseczce przygotowuję mąkę z niedźwiedzim czosnkiem,  solą i czarnym pieprzem. Do drugiej miseczki przesypuję bułkę tartą. W każdy plaster pomidora wkładam kawałeczek mozzarelli, bazylię oraz szałwię. Pomidora zamykam drugim plastrem i całość panieruję. Jeżeli panierka nie przywiera za dobrze możecie panierować podwójnie.

Tak przygotowane pomidory smażę po 3-4 minuty z każdej strony. Podaję od razu na ciepło.



*Pamiętajcie, aby podawać je od razu po zdjęciu zpatelni, ponieważ tylko wtedy są soczyste i chrupiące. Jeżeli zostawicie je na chwilę, pomidory puszczą sok i nie będą już tak jędrne. Dla tego jest to najlepsza opcja do serwowania na ciepło.