Ile tłuszczu w diecie?

Tłuszcz przez lata uważany był za najgorszy składnik diety. Bo jesteś tym co jesz? Prawda?
Jesz tłuszcz jesteś tłusty. Jesz zupki chińskie będziesz tani, szybki i gotowy w 2min.

 

Składnik ten niesie za sobą szereg korzyści nie tylko dla ciała i układy hormonalnego ale także dla mózgu! Zestawiając odpowiednie źródła kwasów tłuszczowych możemy wpłynąć na poziom inteligencji.

Niezbędny składnik?

 

Tłuszcze obok białek, witamin i minerałów są niezbędnym składnikiem, który MUSIMY dostarczać wraz z dobrze zbilansowaną dietą.

Między innymi właśnie dla tego nazywane są również witaminą F. Witaminy są to substancje, których nie potrafimy syntetyzować sami lub wytwarzamy ich zbyt małą ilość i powinniśmy dostarczać je wraz z pożywieniem ewentualnie suplementacją.

Według opublikowanych 29 sierpnia tego roku wyniku dwóch dużych badań obejmujących ponad 135 tys osób z 5 kontynentów pokazało, że spożycie tłuszczy na poziomie 35% dziennego zapotrzebowania zmniejszało ryzyko śmierci z każdego powodu w porównaniu do diet nisko tłuszczowych. I mówimy tutaj o tłuszczach z każdego rodzaju zarówno nasyconych jak i jedno nienasyconych oraz wielonienasyconych.

? Z diety należy jednak wykluczyć tłuszcze trans, które znaleźć możecie w przetworzonej żywności czyli wszelkiego rodzaju:
daniach fastfood,
kupnych ciastach,
ciasteczkach,
chipsach,
gotowych przekąskach
słodkościach,
części margaryn.

Jeżeli sami macie do takich produktów słabość to przynajmniej oszczędźcie tego waszym dzieciom.

Jakie są najlepsze źródła tłuszczy?

 

Oliwa z oliwek extra virgin i olej rzepakowy nierafinowany powinny stanowić podstawę diety
Masło klarowane przez medycynę ajurwedyjską uważane jest za tonik życia
Świetnym uzupełnieniem są bogate w kwasy tłuszczowe tak zawne superfoods jak: jajka, orzechy, nasiona, awokado, ryby (morskie, krótko żyjące jak: śledź, makrela, sardynki w tym szprotki)

 

Składniki te ze względu na swoje właściwości mają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.
Czy wiecie, że 60% suchej masy mózgu stanowią tłuszcze?
W większości to te wielonienasycone, których nie wytwarzamy sami.
Więc jak myślicie skąd owe tłuszcze się tam znalazły?

Niedostarczając ich wraz z dietą upośledza się w pewien sposób naturalny poziom inteligencji po przez problemy z koncentracją, funkcjami poznawczymi czy pamięcią.

Wyraźnie widoczne jest to na przykładzie dzieci kobiet, które w trakcie ciąży spożywały mniej niż jedną porcję ryby w tygodniu. Ich pociechy w wieku dorastania mogły mieć nawet o 30% gorsze wyniki w testach na inteligencję w porównaniu do ich rówieśników, których mamy jadły przynajmniej dwie porcje ryb morskich w tygodniu w trakcie trwania ciąży. Rozwijający się mózg oraz siatkówka oka płodu potrzebuje kwasów omega 3 stąd często kobiety w ciąży nachodzi na śledzika.

Co daje odpowiednie spożycie tłuszczy?

 

Redukują ryzyko rozwoju chorób serca i udaru mózgu
Prawidłowe funkcjonowanie mózgu, przeciwdziałają depresji
Redukcja stanów zapalnych (o-3)
Profilaktyka chorób autoimmunologicznych
Przeciwdziałają niektórym rodzajom nowotworów tj: piersi, prostaty, jelita grubego
Pomocne przy lekkim nadciśnieniu tętniczym
Łagodzą reumatoidalne zapalenie stawów

Podsumowanie:

 

Podaż tłuszczy w diecie na poziomie 35% energetyczności wykazuje największe walory prozdrowotne.
Musimy dostarczać je z dietą
Kluczowe są źródła tłuszczy oraz ich świeżość
Używajcie różnych rodzajów tłuszczy

 

Więcej na temat tłuszczy, czyli wiedzy popartej najnowszymi badaniami w mojej książce Dieta MIND, sposób na dłuższe życie, która ukaże się 20 października we wszystkich większych sklepach na terenie polski.

 


 

Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28864331
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19006530
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26580686
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3046737/