Puszyste racuchy z jabłkowym twarożkiem

Dieta nie może być nudna i monotonna! Od czasu do czasu powinny pojawiać się zdrowe smakołyki. Z pewnością takim fit deserem będą puszyste i delikatne racuszki z jabłkowym twarożkiem

 

Wykonanie racuszków jest tylko odrobię trudniejsze od zrobienia jajek sadzonych. Także większość z was poradzi sobie z nimi bez problemu, a warto. Wychodzą naprawdę delikatne i puszyste. W towarzystwie szarlotkowego twarożku dają pyszne połączenie dające porcję energii i białek na cały dzień. Prawdziwą bombą odżywczą staną się jeżeli dorzucisz go nich garść ulubionych orzechów i łyżkę naturalnego miodu.

 

Inspiracji szukaj na moim Instagramie

 

Dla głodnych wiedzy mogę dodać, że tak obfite danie dostarcza raptem 487 kcal. Porcja fit racuszków z twarożkiem to 33g pełnowartościowego białka, 83g węglowodanów i raptem 6,7g tłuszczy. W związku z czym dodatek orzechów jest jeszcze bardziej wskazany aby zachować optymalne proporcje białek, węglowodanów i tłuszczy. Ponadto jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ryboflawinę czyli witaminę B2. Oprócz tego jest dobrym źródłem potasu, magnezu, cynku, folianów czy witaminy B12. Więc twój dietetyk nie powiniem mieć nic przeciwko ?

 

 


 

Czego będziecie potrzebowali:   

✔ 1/2 łyżeczki drożdży piekarskich 

✔ łyżeczka cukru waniliowego

✔ 1/4 szklanki chudego mleka

✔ 5 łyżek mąki pszennej, typ 500 (im większy typ tym lepiej)

✔ ok 1/3 jajka (dając całe jajko pomnóżcie pozostałe składniki x3)

✔ jedno małe jabłko 

✔ trochę mniej niż pół kostki sera twarogowego chudego 

✔ szczypta sody oczyszczonej 

✔ 5 kropli ocetu destylowanego

✔ szczypta soli

 


 

 

➡ Jabłka prażymy na patelni i mieszamy z twarogiem. Robimy zaczyn, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, cukier i mieszamy z łyżką mąki. Zostawiamy pod ściereczką na 15 minut, aż lekko urośnie. Do miski wbijamy jajko, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wszystko miksujemy. Dosypujemy stopniowo mąkę i szczyptę soli ciągle miksując. Do kubeczka wsypujemy sodę i zalewamy ją octem. Roztwór zacznie się pienić. Mieszamy go chwilę, a jak się uspokoi dolewamy do ciasta i chwilę miksujemy. Patelnie do smażenia warto przetrzeć ręczniczkiem papierowym zwilżonym oliwą. Racuchy smażymy od razu, na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Bardzo rosną, więc zachowujemy odległości między plackami. Jako dodatek polecam garstkę orzechów i łyżkę miodu ?

 

 

 

➡ Sprawdź koniecznie moje inne przepisy na kanale ⬅

https://www.youtube.com/gastrocoach 

Zostaw suba i bądź na bierząco ?