Bardzo proste danie jednogarnkowe. Szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i do tego niedrogie 🙂 Do przygotowania można użyć warzyw z rosołu lub wywaru warzywnego, które często zostają po przygotowaniu zupy np: pomidorowej.
Danie świetnie będzie się komponować z warzywami strączkowymi takimi jak fasola, cieciorka czy soczewica zamiast mięsa.
Składniki:
-Ugotowana włoszczyzna, 200g (marchew, pietruszka, seler)
-Ugotowana kasza pęczak, 6 łyżek (świetnie się sprawdzi również kasza gryczana lub ryż brązowy)
-Groszek zielony, 2 łyżki
-Pierś z kurczaka, 100g
-Czosnek, 1 ząbek
-Przyprawy cynamon, majeranek, ostra papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy na patelni bez tłuszczu z solą, majerankiem, papryką, pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Jak kurczak się usmaży ( u mnie pod przykryciem ok. 5 min) dodajemy pokrojone warzywa, groszek i kaszę. Doprawiamy wszystko cynamonem… tak, tak 🙂 Ta przyprawa świetnie się komponuje z korzennymi warzywami i kaszą! Całość podgrzewamy mieszając, w razie konieczności podlewając wodą lub wywarem. I gotowe! Prawda, że proste? 🙂
Całość dania to tylko 291 kcal i aż 28g białka.