Warzywa korzenne z kaszą pęczak i kurczakiem

Bardzo proste danie jednogarnkowe. Szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i do tego niedrogie 🙂 Do przygotowania można użyć warzyw z rosołu lub wywaru warzywnego, które często zostają po przygotowaniu zupy np: pomidorowej.warzywa z kaszą

Danie świetnie będzie się komponować z warzywami strączkowymi takimi jak fasola, cieciorka czy soczewica zamiast mięsa.

Składniki:

-Ugotowana włoszczyzna, 200g (marchew, pietruszka, seler)

-Ugotowana kasza pęczak, 6 łyżek (świetnie się sprawdzi również kasza gryczana lub ryż brązowy)

-Groszek zielony, 2 łyżki

-Pierś z kurczaka, 100g

-Czosnek, 1 ząbek

-Przyprawy cynamon, majeranek, ostra papryka, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy na patelni bez tłuszczu z solą, majerankiem, papryką, pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Jak kurczak się usmaży ( u mnie pod przykryciem ok. 5 min) dodajemy pokrojone warzywa, groszek i kaszę. Doprawiamy wszystko cynamonem… tak, tak 🙂 Ta przyprawa warzywa z kasza3świetnie się komponuje z korzennymi warzywami i kaszą! Całość podgrzewamy mieszając, w razie konieczności podlewając wodą lub wywarem. I gotowe! Prawda, że proste? 🙂

 

Całość dania to tylko 291 kcal i aż 28g białka.