Pomarańczowa zupa z dyni i czerwonej soczewicy

PicsArt_1413894357287[1]Jest to pachnąca i bardzo aromatyczna zupa idealna na jesienne wieczory. Podczas jej gotowania w kuchni unosi się niesamowity zapach majeranku, imbiru i czosnku. Ta pozycja na pewno was pokrzepi i podniesie odporność organizmu na przeziębienia i infekcje.

 

Składniki:

-1/4 średniej wielkości dyni (ok 0,5 kg)

– 1 ładny kalafior

– 2 duże cebule

-2 marchewki

-1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy

-2 ząbki czosnku

-2 łyżki koncentratu pomidorowego

-1 łyżka oliwy

-przyprawy (papryka słodka, majeranek, lubczyk ogrodowy, sól, pieprz, imbir)

-do ozdoby pestki słonecznika, papryczka pepperoni, 1 łyżka jogurtu PicsArt_1413895044790[1]

 

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucamy do suchego garnka dodajemy oliwę, sól i smażymy dwie minuty. Następnie dodajemy przepłukaną wcześniej soczewicę i smażymy chwilę razem. Dodajemy przyprawy, cukinię pokrojoną w kostkę, kalafiora podzielonego na różyczki, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, czosnek posiekany w plasterki, koncentrat pomidorowy i wszystko zalewamy wodą do momentu przykrycia warzyw. Wszystko razem gotujemy maksymalnie 15min. Warzywa mają być lekko chrupiące! Chyba, że chcecie zrobić pomarańczowy krem… PicsArt_1413894544774[1]Na talerzu już posypujemy naszą zupkę pestkami słonecznika, papryczką i dodajemy łyżkę kwaśnego jogurtu. Smacznego 😉