Jest to pachnąca i bardzo aromatyczna zupa idealna na jesienne wieczory. Podczas jej gotowania w kuchni unosi się niesamowity zapach majeranku, imbiru i czosnku. Ta pozycja na pewno was pokrzepi i podniesie odporność organizmu na przeziębienia i infekcje.
Składniki:
-1/4 średniej wielkości dyni (ok 0,5 kg)
– 1 ładny kalafior
– 2 duże cebule
-2 marchewki
-1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-1 łyżka oliwy
-przyprawy (papryka słodka, majeranek, lubczyk ogrodowy, sól, pieprz, imbir)
-do ozdoby pestki słonecznika, papryczka pepperoni, 1 łyżka jogurtu
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucamy do suchego garnka dodajemy oliwę, sól i smażymy dwie minuty. Następnie dodajemy przepłukaną wcześniej soczewicę i smażymy chwilę razem. Dodajemy przyprawy, cukinię pokrojoną w kostkę, kalafiora podzielonego na różyczki, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, czosnek posiekany w plasterki, koncentrat pomidorowy i wszystko zalewamy wodą do momentu przykrycia warzyw. Wszystko razem gotujemy maksymalnie 15min. Warzywa mają być lekko chrupiące! Chyba, że chcecie zrobić pomarańczowy krem… Na talerzu już posypujemy naszą zupkę pestkami słonecznika, papryczką i dodajemy łyżkę kwaśnego jogurtu. Smacznego 😉