Piękna sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią4Niedawno przyszła do mnie przesyłka prosto ze sklepu ze zdrową żywnością. Otwierając ową paczkę i przeglądając zawartość momentalnie pojawiły się tysiące pomysłów jak wykorzystać jej zawartość 🙂 Jednym z nich był dressing z użyciem ekologicznego syropu z malin. Przyszedł pomysł dressingu robionego na zimno, tak aby nie uszczuplić bogatych zapasów witaminy C oraz antyoksydantów zawartych w soku, przez ogrzewanie. 

Z pomysłu wyszła piękna sałatka z pieczoną dynią, kozim serem i malinowym dressingiem.

 

Składniki:Sałatka z pieczoną dynią5

Dynia piżmowa 1/2 sztuki

Ser kozi 5-6 plasterków

Roszponka 2 garści

Pestki dyni 2 łyżki

Olej kokosowy 1 łyżeczka

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Syrop malinowy 5 łyżek

Ostra musztarda 1 łyżka

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:Sałatka z pieczoną dynią6

Dynię obieramy i kroimy w większe kawałki. Dajemy łyżeczkę oliwy i mieszamy dokładnie, po czym wstawiamy rozłożone kawałki dyni na blasze do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15min. W międzyczasie robimy dressing po przez zmiksowanie soku z malin i musztardy, a następnie stopniowe dolewanie oliwy do momentu aż sos stanie się gęsty i kremowy. Na koniec możemy dressing lekko posolić. Do naczynia wkładamy roszponkę, na nią upieczoną dynię i kawałki sera. Całość skrapiamy sosem i obsypujemy pestkami i świeżo mielonym pieprzem.