Tłuszcz przez lata uważany był za najgorszy składnik diety. Bo jesteś tym co jesz? Prawda?
Jesz tłuszcz jesteś tłusty. Jesz zupki chińskie będziesz tani, szybki i gotowy w 2min.
Składnik ten niesie za sobą szereg korzyści nie tylko dla ciała i układy hormonalnego ale także dla mózgu! Zestawiając odpowiednie źródła kwasów tłuszczowych możemy wpłynąć na poziom inteligencji.
Niezbędny składnik?
Tłuszcze obok białek, witamin i minerałów są niezbędnym składnikiem, który MUSIMY dostarczać wraz z dobrze zbilansowaną dietą.
Między innymi właśnie dla tego nazywane są również witaminą F. Witaminy są to substancje, których nie potrafimy syntetyzować sami lub wytwarzamy ich zbyt małą ilość i powinniśmy dostarczać je wraz z pożywieniem ewentualnie suplementacją.
Według opublikowanych 29 sierpnia tego roku wyniku dwóch dużych badań obejmujących ponad 135 tys osób z 5 kontynentów pokazało, że spożycie tłuszczy na poziomie 35% dziennego zapotrzebowania zmniejszało ryzyko śmierci z każdego powodu w porównaniu do diet nisko tłuszczowych. I mówimy tutaj o tłuszczach z każdego rodzaju zarówno nasyconych jak i jedno nienasyconych oraz wielonienasyconych.
? Z diety należy jednak wykluczyć tłuszcze trans, które znaleźć możecie w przetworzonej żywności czyli wszelkiego rodzaju:
✔daniach fastfood,
✔kupnych ciastach,
✔ciasteczkach,
✔chipsach,
✔gotowych przekąskach
✔słodkościach,
✔części margaryn.
Jeżeli sami macie do takich produktów słabość to przynajmniej oszczędźcie tego waszym dzieciom.
Jakie są najlepsze źródła tłuszczy?
☑Oliwa z oliwek extra virgin i olej rzepakowy nierafinowany powinny stanowić podstawę diety
☑Masło klarowane przez medycynę ajurwedyjską uważane jest za tonik życia
☑Świetnym uzupełnieniem są bogate w kwasy tłuszczowe tak zawne superfoods jak: jajka, orzechy, nasiona, awokado, ryby (morskie, krótko żyjące jak: śledź, makrela, sardynki w tym szprotki)
Składniki te ze względu na swoje właściwości mają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.
Czy wiecie, że 60% suchej masy mózgu stanowią tłuszcze?
W większości to te wielonienasycone, których nie wytwarzamy sami.
Więc jak myślicie skąd owe tłuszcze się tam znalazły?
Niedostarczając ich wraz z dietą upośledza się w pewien sposób naturalny poziom inteligencji po przez problemy z koncentracją, funkcjami poznawczymi czy pamięcią.
Wyraźnie widoczne jest to na przykładzie dzieci kobiet, które w trakcie ciąży spożywały mniej niż jedną porcję ryby w tygodniu. Ich pociechy w wieku dorastania mogły mieć nawet o 30% gorsze wyniki w testach na inteligencję w porównaniu do ich rówieśników, których mamy jadły przynajmniej dwie porcje ryb morskich w tygodniu w trakcie trwania ciąży. Rozwijający się mózg oraz siatkówka oka płodu potrzebuje kwasów omega 3 stąd często kobiety w ciąży nachodzi na śledzika.
Co daje odpowiednie spożycie tłuszczy?
✔Redukują ryzyko rozwoju chorób serca i udaru mózgu
✔Prawidłowe funkcjonowanie mózgu, przeciwdziałają depresji
✔Redukcja stanów zapalnych (o-3)
✔Profilaktyka chorób autoimmunologicznych
✔Przeciwdziałają niektórym rodzajom nowotworów tj: piersi, prostaty, jelita grubego
✔Pomocne przy lekkim nadciśnieniu tętniczym
✔Łagodzą reumatoidalne zapalenie stawów
Podsumowanie:
☑Podaż tłuszczy w diecie na poziomie 35% energetyczności wykazuje największe walory prozdrowotne.
☑Musimy dostarczać je z dietą
☑Kluczowe są źródła tłuszczy oraz ich świeżość
☑Używajcie różnych rodzajów tłuszczy
Więcej na temat tłuszczy, czyli wiedzy popartej najnowszymi badaniami w mojej książce Dieta MIND, sposób na dłuższe życie, która ukaże się 20 października we wszystkich większych sklepach na terenie polski.
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28864331
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19006530
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26580686
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3046737/