Od domowego chleba nie znajdziecie nic lepszego. Kto piecze w domu, ten będzie wiedział 😉 Dzisiaj prosty w wykonaniu chleb pszeniczny. Pszenica kamut jest najstarszą odmianą tego zboża znaną już w starożytności. Pochodzi więc z epoki gdzie nie istniało pojęcie GMO… Dodatkowo ziarna tej pszenicy, są bogate w minerały i witaminy, co przekłada się na głęboki smak, przypominający lekko aromat orzechowy.
Składniki użyte w przepisie pochodzą ze sklepu ze zdrową żywnością „Słoneczko”
Składniki:
500g pszenicy Kamut
250g mąki żytniej
2 łyżki oliwy
1 łyżka soli morskiej
ok. 3 szklanki wody
1 paczka drożdży suszonych
1 paczka zakwasu
Namoczyć ziarna na noc. Przemielić, dodać suche produkty wymieszać. Dodać wody i wyrobić do odpowiedniej konsystencji. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy aż wyraźnie się podniesie ok. 2h. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 260 stopni przez 5min, później zmniejszamy temperaturę do 200stopni i spokojnie pieczemy przez 1h. Pod koniec pieczenia chleb z wierzchu posmarować zimną wodą. Dzięki temu skórka będzie błyszcząca i chrupiąca.
I ostatnia trudność przed nami, czyli wytrzymać do ostygnięcia! 😉 http://sloneczko-sklep24.pl/