To jest zdecydowanie ta pozycja, po którą sięgnę jeszcze nie raz 🙂 Brązowy ryż sam w sobie ma lekko orzechowy posmak, a z dodatkiem orzechów i owoców jest po prostu wyśmienity!
Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (jeżeli macie ugotowany wcześniej ryż nie zajmie to dłużej niż 3 min 😉 ).
Do tego prezentuję moje nowe odkrycie jakim jest „uniwersalna posypka ala pistacja”!
Składniki:
Ryż brązowy pełnoziarnisty suchy, 3 łyżki (45g)
Żurawina suszona, 1 łyżka (15g)
Pomarańcz, 1 sztuka (240g)
Posypka ala pistacjowa, 1 łyżka (10g)
Sól
Przygotowanie:
Ryż zalewamy dwa razy większą ilością wody, solimy szczyptę i gotujemy na małym ogniu do wypicia całej wody. Ugotowany ryż przekładamy na talerz, dodajemy pokrojonego pomarańcza, żurawinę i wszystko posypujemy orzechową posypką.
Całość serwowanego dania to tylko 356 kcal.
Posypka ala pistacjowa:
Bierzemy migdały i pestki dyni w proporcji 2:3 i miksujemy na sypką mąkę. Można użyć do tego blendera lub robota kuchennego. Zajmuje to 3-4 min 😉
Taki dodatek świetnie sprawdza się w zestawieniu z sałatkami, surówkami, koktajlami, deserami czy mięsami…