Czym tak naprawdę jest odporność?
Odporność jest to zespół cech wrodzonych lub nabytych warunkujących bariery organizmu przed patogenami takimi jak bakterie i wirusy. Bardzo wiele zależy od naszych wrodzonych zdolności odpornościowych, jednakże nasz styl życia ma też duże znaczenie w nabywaniu lub pogarszaniu się odporności organizmu. Szczególnie istotna jest tutaj dieta jaką stosujemy. Modele odżywiania bogate w świeże warzywa i owoce dostarczające nam kompletu witamin i mikroelementów na pewno wpłyną pozytywnie na nasz układ immunologiczny.
W jaki sposób możemy o nią zadbać?
Pierwszym punktem, o który musimy zadbać jest nie wychładzanie organizmu. Tak więc lepiej ubrać się cieplej i nie ryzykować nadmiernego wychłodzenia organizmu, szczególnie biorąc po uwagę fakt, że noce już nie są takie ciepłe jak jeszcze kilka tygodni temu. Kolejnym punktem jest dieta bogata w sezonowe warzywa i owoce takie jak kapusta w tym także kiszona, marchew, pietruszkę, kabaczka, brukselkę, cebula, por, papryka, czosnek, jabłka, gruszki, śliwki. Warto jest jeść je na surowo w postaci sałatek czy surówek lub gotować z nich pożywne zupy i potrawki, które na pewno wpłyną pozytywnie na naszą odporność i na pewno nas rozgrzeją.
Co wspomaga odporność?
Ciepłe skarpety?Podstawową bronią w walce z osłabieniem organizmu jest witamina C. Powinna być dostarczana wraz z pożywieniem, ponieważ tylko wtedy jest w 100% wchłaniana. Działa na cały układ odpornościowy walcząc z wolnymi rodnikami, aktywując białe ciałka krwi. Jej bogactwo znajdziemy w warzywach i owocach. Dodatkową suplementację w większości przypadków uważam za zbędną. Trzeba jednak pamiętać, że witamina c jest bardzo delikatna i wszelkiego rodzaju obróbki termiczne bardzo obniżają jej zawartość w pożywieniu. W przypadku mrożenia zawartość witaminy C może spaść nawet o 30%. Kolejną witaminą pomagającą nam w walce z przeziębieniem jest witamina A. Chroni ona błonę śluzową górnych dróg oddechowy, zwiększa liczbę komórek układu odpornościowego. Występuje w dużych ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak: olej, masło, mleko, jajka oraz w produktach roślinnych takich jak czerwone, pomarańczowe, żółte, ciemno zielone warzywa (dynia, marchew, nać pietruszki, papryka, szpinak i owocach (wiśnie, pomarańcze, brzoskwinie) Także istotnym składnikiem jest cynk ze względu na swoje właściwości przeciw zapalne oraz ze względu na wpływ, na poziom witaminy A w organizmie. Czosnek! To chyba wie każdy, że stosowanie czosnku jest prozdrowotnie i wzmacnia odporność. Jest to jak najbardziej prawda. Czosnek w okresie jesienno- zimowym trzeba stosować jak najczęściej w postaci surowej czy pieczonej. Jest dobrym dodatkiem do sosów, mięs i większości wytrawnych dań. Regularne spożywanie czosnku pozwala przeciwdziałać chorobą i eliminuje z naszego organizmu niechciane wirusy. Zalewając ząbki czosnku oliwą i wkładając ją na dwa tygodnie w ciemne miejsce otrzymamy bardzo zdrowy i aromatyczny produkt do stosowania w kuchni.
Niestety nie zawsze pomogą tak zwane ciepłe skarpety na nogach. Na odporność organizmu trzeba patrzyć dużo szerzej. Przede wszystkim należy dostarczyć odpowiedniej gamy witamin i minerałów do zapewnienia maksymalnej wydolności organizmu. Jeżeli zdarzy wam się wychłodzić organizm pomocny okaże się gorący prysznic lub kąpiel, a do tego gorąca herbata z cytryną, imbirem i miodem. Po takim zestawie żadne przeziębienia nie powinny się nas trzymać.