➡️Żeby utrzymać prawidłową pracę mózgu trzeba wiedzieć co jeść. Jest to fakt!
➡️Najgroźniejsza choroba mózgu od czasu jej opisania ponad sto lat temu nie ma do dzisiaj żadnego skutecznego leczenia, żadnego lekarstwa ? Natomiast interwencją dietetyczną jesteśmy w stanie ograniczyć ryzyko jej rozwoju o 53%. Mowa o chorobie Alzheimera.
Ale to nie wszystko ⤵️
➡️Usprawnienie pracy mózgu przełoży się na lepszą pamięć, koncentrację, zdolności językowe i wiele, wiele więcej. Dzieci w szkołach po niewielkich interwencjach dietetycznych jak np: jedzenie dwóch jabłek dziennie lub garstki jagód miały wyższe IQ od ich kolegów z ławki na typowej zachodniej diecie.
Więc czemu na co dzień nie wspomagać mózgu w taki sposób?
➡️Dodatkowo cholina poprawia pracę jelit, wątroby, pozytywnie wpływa na zdrowie psychiczne i sprawność intelektualną ?
➡️Niedobory acetylocholiny związane są z chorobą Alzheimera. Plagą naszych czasów. Więc szczególnie jeżeli obawiasz się, że możesz mieć predyspozycje zacznij od swojego talerza!
Źródła w żywności?
➡️Możemy podzielić je na niebezpieczne z powodu współistniejących innych składników oraz bezpieczne, które możemy jeść bez ograniczeń.
?Więc z niebezpiecznych źródeł można wymienić: żółtko jaja kurzego, podroby, sery, ryby, wołowinę, drób ?????
?Z bezpiecznych: kiełki pszenicy, otręby pszenne, płatki owsiane, pistacje, orzechy ziemne, szpinak, kapusta, sałata, zielony groszek, brukselka, brokuły, ziemniaki, soja, soczewica, groch, fasola ???????
➡️Sam staram się zestawiać codziennie przynajmniej kilka bezpiecznych bogatych źródeł choliny.
➡️Lecz nie jedząc przynajmniej 5 porcji warzyw dziennie ciężko będzie pokryć zapotrzebowanie. Trzeba wtedy włączyć do diety produkty ryzykowne, a czy tego na pewno chcemy? ?