Dzisiaj przepisem dnia jest wariacja na temat jednej z moich ulubionych past, mianowicie pasty szpinakowej, posypanej serem feta 🙂 W trakcie tworzenia tego makaronu w ruch poszła czerwona soczewica, kukurydza, oliwki, pieczarki, oczywiście szpinak i duuużo czosnku, a wszystko z makaronem razowym spaghetti 😉
Składniki:
-1 duża cebula
-6 pieczarek
-500g mrożonego szpinaku, brykietu
-2/3 szklanki czerwonej soczewicy
-1/2 puszki kukurydzy
-garść oliwek
-4 ząbki czosnku
-200g sera feta pół tłustego
-razowy makaron spaghetti
-1 łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego
-do ozdoby 1 łyżka sosu paprykowego własnej produkcji 😉
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli
Zaczynamy od zagotowania soczewicy, wlewamy tyle wody aby delikatnie przykryła zawartość garnka i gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko dusimy. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko chwilę razem smażymy do odparowania wody. Gdy pieczarki z cebulką są już lekko przysmażone dodajemy szpinak, odcedzoną soczewicę, kukurydzę, oliwki, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Całość dusimy jeszcze chwilę. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i kroimy ser feta w kostkę. Gdy makaron jest już dobry odcedzamy go, układamy na talerzach i nakładamy naszą aromatyczną pastę. Całość posypujemy fetą.
Na zdjęciu zwieńczyłem potrawę łyżką pikantnej pasty paprykowej, a przepis na nią zamieszczę już niedługo 😉