Przed wami kuchenna rewelacja! A jest nią baaardzo pikantny sosik na bazie papryczek chilli, czosnku, cebuli i pomidorów. Czyli domowej roboty tabasco 😉
Sos jest bardzo mało kaloryczny, a zarazem podnosi naszą odporność. Łyżka takiego przysmaku do sałatki albo dań grillowanych wieczorem z pewnością ochroni was przed przeziębieniem! Rozgrzewające właściwości papryczek i czosnku przyspieszą metabolizm a intensywny smak podniesie walory waszych dań.
Składniki:
-Papryczki chilli 250g
-2 główki czosnku
-2 ładne cebule
-1 słoiczek koncentratu pomidorowego
-1 kieliszek ulubionego octu (ja użyłem balsamicznego)
-1 łyżka oliwy
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka pieprzu
-2 łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Czosnek obieramy. Papryczki płuczemy, usuwamy ogonek, i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem wrzucamy na patelnię dodajemy oliwę, sól i wszystko przesmażamy przez 5 min. Po tym czasie dodajemy przyprawy, ocet, koncentrat oraz dolewamy około 1/2 szklanki wody. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 40 min. Po tym czasie wszystko miksujemy na jednolitą pastę i Voilà. Gotowe!
Uważajcie tylko przy oblizywaniu palcy 😉