Spaghetti jakie chcę wam zaprezentować to nic innego jak cała góra warzyw z dodatkiem mięsa z szynki 🙂 Tradycyjny makaron zastąpiłem tutaj specjalnie przyrządzoną białą kapustą. Pozostałe aromaty są identyczne z klasycznym bolognese. Dzięki temu otrzymujemy danie nisko kaloryczne i nisko węglowodanowe o pełnym bukiecie witamin i antyoksydantów.
Składniki:
Sos:
-0,5 kg mięsa mielonego z szynki lub indyka (wersja bardziej fit)
-0,750 kg włoszczyzny mrożonej
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-1 słoiczek koncentratu pomidorowego
-przyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, papryka słodka, sól, pieprz)
Makaron z kapusty:
-1 mała główka kapusty
-2 łyżki musztardy sarepskiej
-1 łyżka oliwy z oliwek
-sól
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dusimy na suchej patelni z dodatkiem soli. Jak cebula zacznie przybierać złoty kolor dodajemy mięso, przyprawy i czosnek. Całość smażymy przez chwilę razem, jak mięso będzie już gotowe dodajemy włoszczyznę i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie, w między czasie doprawiając do smaku.
Kapustę kroimy w ćwiartki i siekamy na drobne słupki lub pomagamy sobie tarką. Do miski wrzucamy posiekaną kapustę, oliwę, sól i musztardę. Całość mieszamy mocno ściskając aby kapusta zmiękła.
Na talerzu układamy kapustę al`a makaron i nakładamy na to nasz sos. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki proponuję dodać łyżkę tabasco . Całość można posypać świeżymi ziołami. Smacznego 😉