Przepyszna i szybka zupa rybna

Pikantna zupa rybno-warzywna z kolendrą.

Dzisiejszym przepisem jest rozgrzewająca i aromatyczna zupa rybna. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego pełna witamin i kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Potrawa ta jest nisko kaloryczna i w tej wersji również nisko węglowodanowa czyli idealna dla osób odchudzających się. Związki zawarte w pieprzu i chilli pomagają w termogenezie co przekłada się na szybszą utratę tkanki tłuszczowej 😉

Składniki:

-0,5 kg mrożonych ryb (morszczuk, dorsz, mintaj)

-0,750 kg włoszczyzny w słupki

-2-3 duże cebule

-2 duże ząbki czosnku

-słoiczek koncentratu pomidorowego (190 g)

-przyprawy: sól, pieprz, 1 płaska łyżeczka chilli, 1 łyżeczka kolendry całej (w ziarenkach), 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka papryki słodkiej

-natak pietruszki lub świeża kolendra do posypania

-ćwiartka cytryny

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, solimy i podsmażamy na suchej patelni pod przykryciem przez 3 min lub do momentu aż zacznie robić się złota. Jeżeli będzie przywierać można podlać odrobiną wody.

Gotową cebulę przekładamy do garnka, dodajemy ryby (mogą być zamrożone) i warzywa. Wlewamy koncentrat, dodajemy przyprawy i wyciśnięty czosnek.

Wszystko zalewamy wodą do przykrycia warzyw i ryby (ok 2-3 kubki).

Całość gotujemy przez 15-20 min do momentu, aż warzywa będą miękkie a ryba przy mieszaniu zacznie się rozpadać.

Po przełożeniu do miseczki posypujemy zieleniną i skrapiamy cytryną.

Całość ma 840 kcal

1 porcja to 168 kcal

z przepisu wychodzi 5 dużych porcji 🙂

Zupę z powodzeniem można ugotować z ziemniakami, ryżem lub z dodatkiem świeżego pieczywa 😉