Pikantna zupa rybno-warzywna z kolendrą.
Dzisiejszym przepisem jest rozgrzewająca i aromatyczna zupa rybna. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego pełna witamin i kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Potrawa ta jest nisko kaloryczna i w tej wersji również nisko węglowodanowa czyli idealna dla osób odchudzających się. Związki zawarte w pieprzu i chilli pomagają w termogenezie co przekłada się na szybszą utratę tkanki tłuszczowej 😉
Składniki:
-0,5 kg mrożonych ryb (morszczuk, dorsz, mintaj)
-0,750 kg włoszczyzny w słupki
-2-3 duże cebule
-2 duże ząbki czosnku
-słoiczek koncentratu pomidorowego (190 g)
-przyprawy: sól, pieprz, 1 płaska łyżeczka chilli, 1 łyżeczka kolendry całej (w ziarenkach), 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka papryki słodkiej
-natak pietruszki lub świeża kolendra do posypania
-ćwiartka cytryny
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, solimy i podsmażamy na suchej patelni pod przykryciem przez 3 min lub do momentu aż zacznie robić się złota. Jeżeli będzie przywierać można podlać odrobiną wody.
Gotową cebulę przekładamy do garnka, dodajemy ryby (mogą być zamrożone) i warzywa. Wlewamy koncentrat, dodajemy przyprawy i wyciśnięty czosnek.
Wszystko zalewamy wodą do przykrycia warzyw i ryby (ok 2-3 kubki).
Całość gotujemy przez 15-20 min do momentu, aż warzywa będą miękkie a ryba przy mieszaniu zacznie się rozpadać.
Po przełożeniu do miseczki posypujemy zieleniną i skrapiamy cytryną.
Całość ma 840 kcal
1 porcja to 168 kcal
z przepisu wychodzi 5 dużych porcji 🙂
Zupę z powodzeniem można ugotować z ziemniakami, ryżem lub z dodatkiem świeżego pieczywa 😉