Przedstawiam wam owsianeczkę, która smakuje jak ciasto marchewkowe albo Crème brûlée. Do tego zawiera moc witamin i minerałów, węglowodany złożone i pełny wachlarz aminokwasów. W składzie jest także marchewka nazywana przez francuzów najtańszym i najskuteczniejszym kosmetykiem dla skóry, a to ze względu na dużą zawartość beta-karotenu, który jest prowitaminą A o dobroczynnym działaniu między innymi na naszą skórę. Do tego jest też świetnym wymiataczem wolnych rodników powodujących starzenie się skóry. A oto przepis…
Składniki:
-4 łyżki płatków owsianych górskich
-2 pełne łyżki otrąb (dla zaoszczędzenia czasu mam w jednym słoju otręby owsiane, pszenne oraz zarodki pszenne)
-1 łyżka słonecznika
-1 łyżka siemienia lnianego
-1 łyżka kakao nisko tłuszczowego
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1 średnia marchewka
-kilka plasterków świeżego imbiru
-szczypta soli morskiej
-mały jogurt naturalny 150g
Przygotowanie:
Sprawne przyrządzenie owsianki to 10-15min. Wszystkie suche produkty wsypujemy do rondelka zalewamy wodą, tak żeby przykryła całość (można zrobić też owsiankę na mleku, jednak mleko się przypala i kipi więc trzeba cały czas stać i pilnować naszej owsianki) i gotujemy nie niedużym ogniu. W między czasie obieramy i ścieramy marchewkę na tarce z grubymi oczkami i kroimy 3-4 plasterki imbiru. Dodajemy do owsianki i gotujemy razem 7 min. Wszystko będzie gotowe jak część wody odparuje i potrawa zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy jogurt, ewentualnie łyżkę miodu i blendujemy całość dokładnie. Gotowe!