Owsianka roku!

Przedstawiam wam owsianeczkę, która smakuje jak ciasto marchewkowe albo Crème brûlée. Do tego zawiera moc witamin i minerałów, węglowodany złożone i pełny wachlarz aminokwasów. W składzie jest także marchewka nazywana przez francuzów najtańszym i najskuteczniejszym kosmetykiem dla skóry, a to ze względu na dużą zawartość beta-karotenu, który jest prowitaminą A o dobroczynnym działaniu między innymi na naszą skórę. Do tego jest też świetnym wymiataczem wolnych rodników powodujących starzenie się skóry. A oto przepis…PicsArt_1414654183845

 

Składniki:

-4 łyżki płatków owsianych górskich

-2 pełne łyżki otrąb (dla zaoszczędzenia czasu mam w jednym słoju otręby owsiane, pszenne oraz zarodki pszenne)

-1 łyżka słonecznika

-1 łyżka siemienia lnianego

-1 łyżka kakao nisko tłuszczowego

-1/2 łyżeczki cynamonu

-1 średnia marchewka

-kilka plasterków świeżego imbiru

-szczypta soli morskiej

-mały jogurt naturalny 150g

 

Przygotowanie:

Sprawne przyrządzenie owsianki to 10-15min. Wszystkie suche produkty wsypujemy do rondelka zalewamy wodą, tak żeby przykryła całość (można zrobić też owsiankę na mleku, jednak mleko się przypala i kipi więc trzeba cały czas stać i pilnować naszej owsianki) i gotujemy nie niedużym ogniu. W między czasie obieramy i ścieramy marchewkę na tarce z grubymi oczkami i kroimy 3-4 plasterki imbiru. Dodajemy do owsianki i gotujemy razem 7 min. Wszystko będzie gotowe jak część wody odparuje i potrawa zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy jogurt, ewentualnie łyżkę miodu i blendujemy całość dokładnie. Gotowe!