Owocowy ryż z orzechami

To jest zdecydowanie ta pozycja, po którą sięgnę jeszcze nie raz 🙂 Brązowy ryż sam w sobie ma lekko orzechowy posmak, a z dodatkiem orzechów i owoców jest po prostu wyśmienity!

PicsArt_1425735875993

Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (jeżeli macie ugotowany wcześniej ryż nie zajmie to dłużej niż 3 min 😉 ).

Do tego prezentuję moje nowe odkrycie jakim jest „uniwersalna posypka ala pistacja”!

 

Składniki:

Ryż brązowy pełnoziarnisty suchy, 3 łyżki (45g)

Żurawina suszona, 1 łyżka (15g)

Pomarańcz, 1 sztuka (240g)

Posypka ala pistacjowa, 1 łyżka (10g)

Sól

 

PicsArt_1425735648089Przygotowanie:

Ryż zalewamy dwa razy większą ilością wody, solimy szczyptę i gotujemy na małym ogniu do wypicia całej wody. Ugotowany ryż przekładamy na talerz, dodajemy pokrojonego pomarańcza, żurawinę i wszystko posypujemy orzechową posypką.

Całość serwowanego dania to tylko 356 kcal.

Posypka ala pistacjowa:

Bierzemy migdały i pestki dyni w proporcji 2:3 i miksujemy na sypką mąkę. Można użyć do tego blendera lub robota kuchennego. Zajmuje to 3-4 min 😉 PicsArt_1425729509386

Taki dodatek świetnie sprawdza się w zestawieniu z sałatkami, surówkami, koktajlami, deserami czy mięsami…