Kotlety jaglano –soczewicowe podane z mangoldem.
Jedno ze smaczniejszych dań jakie ostatnio jadłem! Bardzo sycące, dosyć mocno kaloryczne (trzeba uważać na wielkość porcji, czytaj bez dokładek 😛 ), ale ponadto zawierające zdrowe i niezbędne tłuszcze, wachlarz witamin oraz mnóstwo mikroelementów.
Składniki:
Kotlety jaglano –soczewicowe.
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- ½ szklanki soczewicy zielonej
- Duża cebula
- Mała marchewka
- 4-5 pieczarek
- 2 duże ząbki czosnku
- Pół pęczka zielonej kolendry
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- Sól, pieprz i sos sojowy
- Masło klarowane i oliwa z oliwek
- Mąka orzechowa do panierowania.
Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę (osobno). Następnie połącz je i zblenduj. Cebulę i pieczarki drobno pokrój a marchewkę zetrzyj. Przedsmaż na maśle lekko soląc aby pieczarki zmniejszyły objętość. Dodaj do masy jaglano soczewicowej wraz z poszatkowaną kolendrą. Wyciśnij czosnek i dopraw do smaku.Masa musi być gęsta. Do miseczki nalej oliwę a na tajęż nasyp mąkę orzechową. Maczaj dłonie w oliwie a następnie formuj kotleciki i panieruj w mące. Smaż na rozgrzanym maśle.
Mangold cytrynowy:
- 1 Mangold
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- masło klarowane
- pomidor sparzony i obrany ze skórki
- sól, miód i sos sojowy
Łodygi mangolda pokrój jak szparagi a następnie usmaż na maśle. Gdy się zeszkliły dodaj poszatkowane liście i czosnek. Duś pod przykryciem 5 min do zwiędnięcia liści. Następnie dodaj pokrojonego pomidora startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok . Dopraw do smaku solą, miodem i sosem sojowym.