Kotlety jaglano –soczewicowe.

Kotlety jaglano –soczewicowe podane z mangoldem. kotlety na patelni

Jedno ze smaczniejszych dań jakie ostatnio jadłem! Bardzo sycące, dosyć mocno kaloryczne (trzeba uważać na wielkość porcji, czytaj bez dokładek 😛 ), ale ponadto zawierające zdrowe i niezbędne tłuszcze, wachlarz witamin oraz mnóstwo mikroelementów.

Składniki:

Kotlety jaglano –soczewicowe.

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ½ szklanki soczewicy zielonej
  • Duża cebula
  • Mała marchewka
  • 4-5 pieczarek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • Pół pęczka zielonej kolendry
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • Sól, pieprz i sos sojowy
  • Masło klarowane i oliwa z oliwek
  • Mąka orzechowa do panierowania.

mangold(1)Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę (osobno). Następnie połącz je i zblenduj.  Cebulę i pieczarki drobno pokrój a marchewkę zetrzyj. Przedsmaż na maśle lekko soląc aby pieczarki zmniejszyły objętość. Dodaj do masy jaglano soczewicowej wraz z poszatkowaną kolendrą. Wyciśnij czosnek i dopraw do smaku.Masa musi być gęsta. Do miseczki nalej oliwę a na tajęż nasyp mąkę orzechową. Maczaj dłonie w oliwie a następnie formuj kotleciki i panieruj w mące. Smaż na rozgrzanym maśle.

Mangold cytrynowy:

  • 1 Mangold
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • sól, miód i sos sojowy

Łodygi mangolda pokrój jak szparagi a następnie usmaż na maśle. Gdy się zeszkliły dodaj poszatkowane liście i czosnek. Duś pod przykryciem 5 min do zwiędnięcia liści. Następnie dodaj pokrojonego pomidorakotlet jaglano-szoczewicowy startą skórkę z cytryny i  wyciśnięty sok . Dopraw do smaku solą, miodem i sosem sojowym.