[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst”]
Organizm ludzki jest jak sprawnie działająca maszyna. Każda zachodząca w nim reakcja ma swoje przyczyny i skutki. Niestety wiele zależności, jakie zachodzą w trakcie funkcjonowania organizmu ze względu na swoją złożoność, nie zostały jeszcze do końca poznane. Wiele spośród pustych kartek można odkryć wertując medycynę ludową i sposób życia populacji stref błękitnych, cieszących się najwyższą średnią długością życia. Jednak już teraz wiemy, że organizm ludzki biologicznie zaprogramowany jest do osiągnięcia wieku stu lub więcej lat. Jednak sposób, w jaki żyjemy często zamiast dodawać, odejmuje nam kartki z kalendarza.
Co wpływa na długość życia
Zakłada się na podstawie badań epidemiologicznych i klinicznych, że nasze zdrowie i długość życia zależą od:
- Stylu życia 53%,
- Środowiska fizycznego 21%,
- Czynników genetycznych 18%,
- Opieki zdrowotnej 10%
Wyobraźcie sobie teraz, że nie dbamy całkowicie o naszą higienę życia. Nie wysypiamy się dzień w dzień, jemy śmieci, aktywność fizyczna ogranicza się do sprawdzenia czy w lodówce pali się nadal światło lub wykonania telefonu do baru fast food.
I jaki daje nam to efekt?
Z naszych zaplanowanych 100 lat zostaje nam teoretycznie 47 i uwierzcie mi, że ostanie z tych lat nie będą należały do najprzyjemniejszych. Bo skoro opieka zdrowotna daje nam 10 lat, to będzie to 10 długich lat czekania w kolejkach do lekarzy, nieprzyjemnych badań i pobytów w szpitalach…
Więc jak temu przeciwdziałać?
Nie zaniedbuj aktywności fizycznej tej spontanicznej oraz planowanej!
Znacie określenie, że nieużywany organ zanika. To samo tyczy się tkanki mięśniowej i wydolności organizmu. Regularna aktywność fizyczna spowalnia procesy starzenia organizmu skuteczniej niż najlepsze na rynku suplementy i preparaty multiwitaminowe. Za optymalną ilość ruchu przyjmuje się złotą zasadę 3x30x130, rozumianą jako 3 razy w tygodniu aktywność fizyczna, trwająca min. 30 minut doprowadzająca tętno do 130 uderzeń serca na minutę (stan przyspieszonego oddechu lub lekkiej zadyszki). Możemy go uzyskać szybkim marszem, jazdą na rowerze, wchodzeniem pod górkę, pływaniem, tańcem. Możliwości jest naprawdę wiele.
Przeciwdziałaj, rozciągaj
Wraz z wiekiem tkanki miękkie i ścięgna stają się mniej elastyczne i obkurczają się. Aby temu zapobiec nie zapomnij o rozciąganiu. Dobrym momentem jest czas niedługo po przebudzeniu. Dzięki rozciąganiu rano uzyskamy podwójny efekt – uelastycznimy tkanki, a także porządnie się rozbudzimy. Proponuję zacząć od przeciągnięcia się już w łóżku z głośnym ziewnięciem. Taki akcent na początku dnia świetnie nastroi nas na trudy, jakie czekają każdego w dalszych jego częściach.
Dieta to cegiełki
Czy wiecie, że jest możliwe znaczne spowolnienie starzenia się organizmu? Ba, a nawet cofnięcie zegara biologicznego o kilka lat! Jak to zrobić?
Dobrze się odżywiać!
Zdrowe odżywianie nie jest tożsame z dietą redukcyjną czy eliminacyjną. Każdy człowiek jest inny i ma inne wymagania. Częstym przypadkiem jest omijanie grup pokarmów lub trwała redukcja podaży niektórych składników odżywczych. Doprowadza to z czasem do niedoborów, które pogarszają stan zdrowia i… przyspieszają procesy starzenia się. Nie lekceważmy wyraźnych sygnałów płynących z organizmu. Gdy mamy nieodpartą chęć na zjedzenie czekolady, zamiast ćwiczyć silną wolę, zastanówmy się czy dostarczyliśmy sobie odpowiednią ilość magnezu. A może brakuje nam w diecie tłuszczów? Skrajnym skutkiem eliminacji tłuszczów z diety są przypadki zatrzymania akcji serca u młodych i wytrenowanych osób!!!
Tak więc, aby skutecznie spowolnić starzenie organizmu należy prawidłowo, tzn. w sposób zbilansowany odżywić całe ciało. Wiedza, jak to zrobić skutecznie jest bardzo rozległa i obejmuje wiele aspektów życia. Proponowałbym zdać się w tej materii na pomoc specjalisty z zakresu dietetyki.
W mojej praktyce zdarzały się przypadki powrotu cyklu menstruacyjnego u kobiety po okresie menopauzalnym w wieku powyżej 50 lat. Jest to jakoby efekt uboczny wysycenia organizmu niezbędnymi witaminami, minerałami i makroskładnikami oraz wykluczenie substancji o działaniu anty-odżywczym, blokujących prawidłowe wchłanianie. Pokazuje to też dobitnie, że odpowiednią dietą można cofnąć zegar biologiczny nawet o 10 i więcej lat.
Dlaczego pierwsze niedobory widać na skórze?
Nasz organizm ma genetycznie ustawione priorytety. Jednym z nich jest oszczędzanie za wszelką cenę najważniejszych narządów zaczynając od serca i mózgu, a kończąc na skórze, włosach i paznokciach. W przypadku utrzymującego się niedoboru składników odżywczych zgadnijcie skąd w pierwszej kolejności zostaną zużyte rezerwy?
Jak się pewnie domyślacie będą to właśnie paznokcie, włosy i skóra. Dlatego stosowanie nawet najdroższych kosmetyków i zabiegów pielęgnacyjnych mija się z celem, jeżeli nie zadbacie o odpowiednią dietę. Przeliczcie sobie teraz ile średnio w miesiącu wydaje się na kosmetyki i zabiegi, a ile na konsultacje dietetyczną?
Pisząc o kondycji skóry nie można nie wspomnieć o wpływie nadmiaru węglowodanów, a szczególnie cukrów na procesy starzenia się tego narządu. Otóż dieta bogata w węglowodany przyczynia się do nasilenia cyklu glikacji białek. Jest to nic innego jak proces starzenia. Zaawansowane produkty glikacji białek (pentozydyna, karboksymetylizyna, pyralina) odkładają się w skórze generując reakcje wolnorodnikowe , a te z kolei przyczyniają się do powstawania między innymi zmarszczek.
Podsumowanie
Nie ma cudów. Na wygląd i dobre samopoczucie trzeba zapracować. Za nasze zdrowie odpowiadamy my sami. Nic nie zastąpi snu, prawidłowej diety oraz aktywności fizycznej i psychicznej. Jeżeli zaniedbasz choć jeden z elementów krok po kroku wejdziesz w starość szybciej niż byś chciała. Powrócenie do stanu homeostazy jest znacznie trudniejsze, ale możliwe. Z odpowiednią pomocą specjalistyczną możemy, rozbijając wszystko na coraz mniejsze klocki, dojść do źródła problemu. Pamiętajcie, że problem nie rodzi się z dnia na dzień i dojście do niego też będzie wymagać czasu.
[author] [author_image timthumb=’on’]http://bdieta.pl/wp-content/uploads/2016/11/na-bloga.png[/author_image] [author_info]Dietetyk/ Gastrocoach Mikołaj Choroszyński[/author_info] [/author]
Piśmiennictwo:
- Facts sheet on healthy diet. WHO 08.2015, N 394
- Foster-Powell K, Holt SH, Brand-Miller JC. „International table of glycemic index and glycemic load values: 2002”. Am. J. Clin. Nutr. 2002, 76: 5–56
- Postępy biologii komórki tom 39 2012 NR 4 (559–574)
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]