Muszelki z pieczarkami i suszonymi pomidorami, grillowany dorsz

Niby takie proste danie, łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale mimo wszystko dzięki aromatycznym składnikom powala na kolana!makaron dorsz3 Produkty użyte do przygotowania przyjechały do mnie prosto ze sklepu „Słoneczko” ze zdrową i ekologiczną żywnością. Danie posiada pełny wachlarz niezbędnych tłuszczy, białek i węglowodanów. Samo zdrowie! 😉makaron dorsz

Składniki:
Makaron (na 1 osobę):
-Makaron muszelki, 1 szklanka
-Pieczarki, 4-5 szt.
-Suszone pomidory, 3 płaty
-Orzechy włoskie, 3 szt
-Olej kokosowy, 1 łyżeczka
-Olej rzepakowy nierafinowany, 1 łyżeczka
-Czosnek, 1 ząbek
-Koperek

Ryba:
-Filet z dorsza ok. 80g
-Musztarda, 1 łyżeczka
-Koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczka
-Olej kokosowy, 1 łyżeczka
-Czosnek, chilli, sól, pieprzmakaron dorsz5

Przygotowanie:
Suszone pomidory oraz czosnek kroimy w paseczki, orzechy włoskie kruszymy i chwilę podsmażamy na oleju kokosowy (pilnujcie żeby się nie spaliły). Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i razem smażymy 3-4 min. W między czasie gotujemy makaron al’ dente. Rybę obtaczamy w musztardzie, koncentracie i przyprawach. Można odrobinę posłodzić dla przełamania smaku. Na rozgrzanej grillowej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i układamy rybę. Grillujemy krótko, 2 min z każdej strony.
Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z pieczarkami, doprawiamy do smaku, mieszamy po czym przekładamy na talerz. Układamy rybę na makaronie, skrapiamy świeżym olejem rzepakowym i obsypujemy koperkiem.makaron dorsz2