Każdy lubi naleśniki, to niezaprzeczalna prawda! 🙂 Tym razem w odsłonie marchew curry 😉 Szybko, smacznie, orientalnie i syto!
Ciasto na naleśniki:
-5 łyżek mąki razowej
-2 jajka
-ok 1/2 szklanki mleka 0,5%
-1 łyżeczka oliwy
-woda
Farsz:
-2 średnie cebule
-1 duża marchew
-1/2 kostki twarogu
-1 łyżka siemienia lnianego
-sól, curry, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, kilka kropel oliwy, wlewamy mleko i trochę wody. Mieszamy trzepaczką, w razie potrzeby dodając trochę wody. Ciasto jeżeli postoi chwilę gęstnieje i trzeba dodać jeszcze odrobinę wody, ale konsystencje powinno mieć płynną, tak że jak zamoczymy palca ciasto zostanie cienką warstwą na palcu. Patelnię nagrzewamy i przecieramy ręczniczkiem papierowym nasączonym pozostałą oliwą. Nalewamy ciasto i okrężnym ruchem patelni rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy pod przykryciem ok 2-3 min, po czym odwracamy (dzięki pokrywce naleśnik bardzo ładnie się przekręcił) i smażymy jeszcze przez 1 min bez przykrycia. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę trzemy na tarce i smażymy na suchej patelni pod przykryciem doprawiając wcześniej solą, curry i pieprzem. Jak warzywa trochę puszczą wodę dodajemy siemię lniane i mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszony twaróg i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Farsz dzielimy na 4 części i nakładamy go na naleśniki. Gotowe!