Od czego zacząć?
Natura wyposażyła nas we wrodzone systemy informujące nas, w którym momencie jesteśmy najedzeni. Dla tego na przykład w okresie niemowlęcym i wczesnej młodości dzieci jedzą tylko tyle ile jest im potrzebne. Niestety z czasem te instynkty zostają zachwiane, do czego w głównej mierze przyczyniają się przetworzone i rafinowane produkty spożywcze, wszędzie reklamowane i wszędzie dostępne. Jedząc produkty wytwarzane z rafinowanych tłuszczy i węglowodanów, pozbawione większości wartości odżywczych dające nam tylko energię, bardzo łatwo o przejedzenie nie czując umiaru ani sytości. Markety, firmy spożywcze i duże koncerny atakują nas zewsząd informacjami o smacznych i kolorowych produktach powodując w nas chęć sięgnięcia po któryś z nich i zjedzenia go oczywiście w zbyt dużej ilości!
Podstawową zasadą jest jedzenie pełnowartościowego pożywienia oraz przestanie w momencie gdy już jesteśmy najedzeni. To bardzo prosta, wydawać by się mogło, zasada lecz osoby, które nauczyły się jeść kiedy im się chce i co im się chce, muszą nauczyć się jej od nowa.
Kilka zasad pomocnych w ograniczeniu się
- Jedz powoli i dobrze przeżuwaj: Organizm szczupłej osoby potrzebuje aż 12 minut aby dostarczyć do mózgu informację o tym, że jest już najedzony. Natomiast u osób otyłych może to zająć, aż 20 minut! Dla tego jedząc wolno i przeżuwając dokładnie kęsy będziemy w stanie zapobiec nadmiernemu przejedzeniu się.
- Przede wszystkim pełnowartościowe produkty: wybieraj produkty nie przetworzone z pełnej mąki, bez dodatku rafinowanych tłuszczy bogate w błonnik, białko lub skupiające w sobie dużą ilość wody (jak warzywa i owoce). Po takich składnikach poczujesz uczucie sytości nie przesadzając z kaloriami. Natomiast pożywienie przetworzone i sztuczne substancje słodzące, te elementy powodują apetyt i sprawiające, że trudno przestać jeść je nawet wtedy, gdy zauważysz, że jesteś pełny. Ponadto ma ono duży balast kaloryczny, natomiast ma bardzo nikłą wartość odżywczą.
- Jedz z uwagą: w trakcie posiłku skup się na jedzeniu. Nie zajmuj się w tym czasie oglądaniem telewizji, siedzeniem przy komputerze czy czytaniem gazety. Bardzo łatwo w takich momentach o przejedzenie, a nasz mózg nawet nie zarejestruje tego faktu! Do posiłku używaj mniejszych talerzy, nasz umysł automatycznie oceni po prostu pełny talerz co przełoży się na mniejszą ilość jedzenia.
- Delektuj się pierwszymi kęsami: tylko pierwsze kęsy sprawiają nam największą satysfakcję. W późniejszym etapie przyzwyczajamy się do aromatu i smaku nie czując już aż takiej przyjemności. Dzięki temu, że skupisz się na pierwszych kęsach łatwiej będzie Ci przestać w momencie kiedy nie będą Ci one sprawiały, aż takiej przyjemności.
- Zdrowe przekąski zawsze pod ręką: bądź gotowy na ataki głodu mając pod ręką przygotowane zdrowe przekąski takie jak: orzechy, nasiona, warzywa czy owoce. Nie doprowadzaj do uczucia dużego głodu, może to spowodować przejedzenie się przy pierwszej nadarzającej się okazji!
3 ważne zasady!
Jak pokazała praktyka z ostatnich lat, są trzy ważne zasady sprawiające, że posiłki będą bardziej satysfakcjonujące i sycące. A są to:
1) Waga jedzenia/ posiłku
2) Zawartość białka w porcji
3) Zawartość błonnika w porcji
Pamiętając o tym możemy jeść zdrowiej i czuć uczucie sytości i najedzenia na dłużej.