Najlepsze śniadanie dla osoby na diecie

Przyjęło się że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Czyli jak zatankujemy rano tak będziemy jechali cały dzień. Określenie to nieco mija się z prawdą ponieważ każdy posiłek w ciągu dnia jest równie istotny i nie można się skupiać bardziej na jednym nie przykładając uwagi do innych. Nie mniej śniadanie jest istotnym punktem naszego dnia, które rzutuje na nasz późniejszy metabolizm. Doskonałym rozwiązaniem pomagającym zadbać o odpowiednią sylwetkę jest rozpoczęcie dnia od miski płatków owsianych lub od omleta owsiankowego.

Właściwości odżywcze płatków owsianych

Płatki owsiane zostały docenione już przez wiele osób będących na diecie odchudzającej lub dbających o odpowiednią figurę. Bogata i zbilansowana dieta nie powinna się obejść bez dziennej porcji płatków owsianych. Ich wartości odżywcze to przede wszystkim: węglowodany 61%, białka 15% i nienasycone kwasy tłuszczowe 7%. Taki zestaw składników odżywczych z rana zapewnia optymalny start dla organizmu i daję energię potrzebną do sprawnego funkcjonowania. Ponadto śniadanie obniża nam poziom kortyzolu (hormonu stresu, którego największa ilość w organizmie utrzymuję się do pierwszego śniadania), który jest niepożądany w naszej diecie. NNKT czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, których ze wszystkich produktów zbożowych najwięcej mają właśnie płatki owsiane, a których organizm nie potrafi wytworzyć sam. Ich właściwości zdrowotne zawdzięcza tłuszczom z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9 działającym na równowagę całego organizmu, wpływając na nasz system nerwowy, poprawiając kondycję włosów i skóry, zapobiegając miażdżycy i nowotworom.

Składniki mineralne i witaminy

 

Porcja płatków to także bogate źródło witamin E, K, B-6, B-9, B-12, Tiaminy, Ryboflawiny, Niacyny, Biotyny, kwasu foliowego i pantotenowego. Minerałów Sód, Potas, Wapń, Magnez, Fosfor, Żelazo, Cynk, Miedź, Mangan, Jod, Selen. Ponadto są bogate w rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który jest bardzo istotny szczególnie rano, wyścielając nam żołądek blokuje nadmierne wchłanianie się tłuszczy przez resztę dnia oraz obniża zawartość LDL („złego” cholesterolu).

Bogate biologicznie i smaczne dodatki do codziennej owsianki

Codzienne jedzenie płatków owsianych wcale nie musi być nudne i monotonne. Danie to można urozmaicać wieloma składnikami podnosząc tym samym jej wartość odżywczą. Do naszej śniadaniowej miseczki płatków możemy dodać różnego rodzaju bakalie (rodzynki, morele, śliwki, żurawinę, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały, wiórki kokosowe), świeże owoce (banana, brzoskwinię, jabłko, kiwi, wisienki, czereśnie, maliny), można również dodać domowe dżemy, naturalne kakao, cynamon, kardamon, miód, gorzką czekoladę. Wszystkie składniki można łączyć dowolnie wedle upodobania.

Owsianka – Podsumowanie

Owsianka bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle odżywcza zanana była już od starożytności, a jej właściwości pomagały przetrwać robotnikom ciężki dzień pracy. U nas owsianka wraz ze wzrostem świadomości coraz częściej gości na naszych stołach chociaż ciągle jest  przez większość społeczeństwa. Ze względu na to porcja owsianki powinna pojawiać się w naszym codziennym menu, na pewno nikomu nie wyjdzie to na złe.

Mikołaj Choroszyński