Jak się okazuje pomidory też można smażyć i przyznam, że świetnie się do tego nadają!
Panierowane pomidory będą idealną propozycją na wegetariańskiego burgera.
Idealnie będzie do niego pasował wege majonez z kaszy jaglanej ?
Na moim kanale możecie znaleźć również wege big macki ? Link znajdziecie tutaj ?
Produkty:
-pomidory mięsiste lub śliwkowe
-mozzarella
-świeże zioła (u mnie bazylia i szałwia)
-jajka
-mąka pszenna lub kukurydziana,
-bułka tarta,
-olej ryżowy
-czosnek niedźwiedzi
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory kroję w grubsze plastry. Jajko rozkłucam z niewielką ilością wody, tak aby lepiej się rozbełtało. W jednej miseczce przygotowuję mąkę z niedźwiedzim czosnkiem, solą i czarnym pieprzem. Do drugiej miseczki przesypuję bułkę tartą. W każdy plaster pomidora wkładam kawałeczek mozzarelli, bazylię oraz szałwię. Pomidora zamykam drugim plastrem i całość panieruję. Jeżeli panierka nie przywiera za dobrze możecie panierować podwójnie.
Tak przygotowane pomidory smażę po 3-4 minuty z każdej strony. Podaję od razu na ciepło.
*Pamiętajcie, aby podawać je od razu po zdjęciu zpatelni, ponieważ tylko wtedy są soczyste i chrupiące. Jeżeli zostawicie je na chwilę, pomidory puszczą sok i nie będą już tak jędrne. Dla tego jest to najlepsza opcja do serwowania na ciepło.