Uwielbiam dodatek mąki amarantusowej do mącznych wyrobów. Nadaje ona delikatnie orzechowy aromat. Dzięki uprzejmości sklepu ze zdrową żywnością „Słoneczko” dostałem do wypróbowania mąkę amarantusową i olej kokosowy. Dodając do tego odrobinę oliwy z oliwek, mąki gryczanej i soli morskiej wyszły pyszne i chrupiące podpłomyki! Zdrowsze od niejednego kupnego pieczywa 🙂 Na bazie fasoli, pieczarek i cebuli powstała pyszna pasta, idealnie komponująca się ze świeżymi plackami.
Składniki:
Ciasto:
Mąka gryczana- 3 szklanki
Mąka amarantusowa- 2 szklanki
Oliwa z oliwek- 3 łyżki
Sól morska
Fasola czerwona ugotowanej lub konserwowej- 300g
Cebule, 2 duże
Pieczarki, 400g
Olej kokosowy, 2 łyżki
Natka pietruszki
Czosnek, 2 ząbki
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąki, sól i oliwę. Dodajemy powoli wodę i ugniatamy ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie zwarte i nie będzie się kleić. Jeżeli ciasto jest kleiste dodajemy mąki gryczanej. Z ciasta odrywamy kuleczki, z których formujemy placuszki. Placuszki lądują w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 min. (Uwaga aby za bardzo nie wyschły)
Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę, czosnek, następnie dodajemy pieczarki. Dusimy kilka minut do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Wtedy wyłączamy ogień i razem z tą wodą przekładamy do miski z fasolą. Wszystko razem miksujemy doprawiając solą, pieprzem i natką pietruszki.
Smacznego 😉