Podpłomyki gryczano-amarantusowe i pasta z fasoli

Uwielbiam dodatek mąki amarantusowej do mącznych wyrobów. Nadaje ona delikatnie orzechowy aromat. Dzięki uprzejmości sklepu ze zdrową żywnością „Słoneczko” dostałem do wypróbowania mąkę amarantusową i olej kokosowy. Dodając do tego odrobinę oliwy z oliwek, mąki gryczanej i soli morskiej  wyszły pyszne i chrupiące podpłomyki! Zdrowsze od niejednego kupnego pieczywa 🙂 Na bazie fasoli, pieczarek i cebuli powstała pyszna pasta, idealnie komponująca się ze świeżymi plackami.DSC_2826

Składniki:

Ciasto:

Mąka gryczana- 3 szklanki

Mąka amarantusowa- 2 szklanki

Oliwa z oliwek- 3 łyżki

Sól morska

Pasta:DSC_2820

Fasola czerwona ugotowanej lub konserwowej- 300g

Cebule, 2 duże

Pieczarki, 400g

Olej kokosowy, 2 łyżki

Natka pietruszki

Czosnek, 2 ząbki

DSC_2856

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąki, sól i oliwę. Dodajemy powoli wodę i ugniatamy ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie zwarte i nie będzie się kleić. Jeżeli ciasto jest kleiste dodajemy mąki gryczanej. Z ciasta odrywamy kuleczki, z których formujemy placuszki. Placuszki lądują w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 min. (Uwaga aby za bardzo nie wyschły)

Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę, czosnek, następnie dodajemy pieczarki. Dusimy kilka minut do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Wtedy wyłączamy ogień i razem z tą wodą przekładamy do miski z fasolą. Wszystko razem miksujemy doprawiając solą, pieprzem i natką pietruszki.

Smacznego 😉