Placuszki cukiniowo-owsiankowe z marchewką

Wszystkie przepisy, z którymi się spotkałem opierają się na placuszkach, ciastkach i ciasteczkach z suchych płatków owsianych. Jednak płatki po zaparzeniu zmieniają smak. Smakują bardziej „owsiankowo” 🙂 Dla tego dzisiejszy przepis jest na placuszki owsiane z owsianki 😛 placuszki cukiniowo owsiane 2

 

Składniki:

Cukinia, 1 średnia sztuka (300g)

Marchew, 1 sztuka (90g)

Płatki owsiane górskie, suche, 5 łyżek (50g)

Mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka (12g)

Jajko L, 1 szt.

Sól, curry

 

Przygotowanie:

Marchew i cukinię ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Przekładamy do miski. Płatki zalewamy niecałą szklanką wrzątku ze szczyptą soli. Po 5 min dodajemy płatki do warzyw, dodajemy mąkę i przyprawiamy curry. Wyrabiamy ciasto. Gotową masę nakładamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smażymy z obu stron na rumiano. Przed odwróceniem na drugą stronę trzeba się upewnić czy masa się już ścięła.

Całość placuszków to 371 kcal,  w tym 17,6 g białka 🙂placuszki cukiniowo- owsiane