Wszystkie przepisy, z którymi się spotkałem opierają się na placuszkach, ciastkach i ciasteczkach z suchych płatków owsianych. Jednak płatki po zaparzeniu zmieniają smak. Smakują bardziej „owsiankowo” 🙂 Dla tego dzisiejszy przepis jest na placuszki owsiane z owsianki 😛
Składniki:
Cukinia, 1 średnia sztuka (300g)
Marchew, 1 sztuka (90g)
Płatki owsiane górskie, suche, 5 łyżek (50g)
Mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka (12g)
Jajko L, 1 szt.
Sól, curry
Przygotowanie:
Marchew i cukinię ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Przekładamy do miski. Płatki zalewamy niecałą szklanką wrzątku ze szczyptą soli. Po 5 min dodajemy płatki do warzyw, dodajemy mąkę i przyprawiamy curry. Wyrabiamy ciasto. Gotową masę nakładamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smażymy z obu stron na rumiano. Przed odwróceniem na drugą stronę trzeba się upewnić czy masa się już ścięła.
Całość placuszków to 371 kcal, w tym 17,6 g białka 🙂