Grochowy kapuśniak z kurczakiem

Danie dosyć niekonwencjonalne ale w smaku rewelacyjne! Do tego całkowicie bez dodatku tłuszczu, o niskiej zawartości węglowodanów.

Potrawa jest wyraźna w smaku, bardzo aromatyczna i sycąca. Świetnie rozgrzewa i doskonale przyspiesza metabolizm.

grochowy kapuśniak z kurczakiem 2

Składniki:

-1/2 szklanki grochu łuskanego

-300g kapusty kiszonej

-1 duża marchew

-1/4  selera

-1 duża cebula

-2 ząbki czosnku

-200g piersi z kurczaka

-przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, chilli, majeranek

-1 łyżka ciemnego sosu sojowego

-1 łyżka chrzanu

 

Przygotowanie:

Groch płuczemy, namaczamy przynajmniej 2 godziny wcześniej lub najlepiej dzień wcześniej i gotujemy do miękkości. Do drugiego garnuszka wkładamy pokrojoną kapustę kiszoną, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, startą na tarce marchew i selera. Dokładamy wszystkie przyprawy i stawiamy na ogniu do zagotowania, po czym dodajemy kurczaka pokrojonego w paski. Całość gotujemy jeszcze 10 min. Na koniec dodajemy ugotowany groch i łyżkę sosu sojowego. Przed podaniem na środku talerza dajemy łyżkę chrzanu, który świetnie podkreśli charakter zupy. Ze względu na kapustę kiszoną nie użyłem ani grama soli, sama w sobie była wystarczająco słona.  grochowy kapuśniak z kurczakiem